28. 04. 2016.

Lapsang Souchong Wild (Teavivre)



Svi koji probaju Lapsang Souchong bivaju (ne)ugodno iznenađeni njegovom intenzivnom aromom dima. Za ovaj čaj bi se moglo reći da ulazi u domenu aromatiziranih budući da se aroma dima ne dobija prirodnim putem već namjernim dimljenjem nad borovinom. Iako ne uživa neku naročitu popularnost na zapadu uspio se udomaćiti kod Rusa, ponajviše kao jedan od sastavnih dijelova blendova za pripremu u samovaru.

Za razliku od prosječnog Lapsang Souchong-a, danas imam priliku sa vama podijeliti iskustvo sa jednom nedimljenom varijantom ovog čaja, ubranom sa divljih grmova u planinama Wuyi.

06. 04. 2016.

Shakira Spring Black (Teabox)



Nepalski čajevi su nedovoljno poznati u svijetu, uprkos tome što čajevi iz istočnog kraja ove države mogu stati rame uz rame s čajevima iz Darjeeling-a. Razlog tome je, najvjerovatnije, nedovoljan obim proizvodnje za svjetsko tržište. U drugu ruku ovakva situacija pogoduje ljubiteljima čaja koji će se potruditi da potraže kvalitetne čajeve iz tog područja, te će pri tome moći uživati u njima po prihvatljivijim cijenama.

Pred vama je, prvi put, recenzija jednog čaja iz Nepala na ovom blogu.