30. 11. 2016.

Risheehat First Flush Darjeeling (Franz & Sophie)



Ovaj čaj sam prvi put probao pretprošle godine u Franz & Sophie, gdje obavezno svratim kad god se zadržim u Sarajevu. Na žalost, taj put sam imao upalu sinusa i sve što sam jeo i pio mi je bilo bljutavo i bez mirisa. Kada sam se kroz sedmicu-dvije ponovo zadržao u Sarajevu (ovaj put zdrav) htio sam probati i eventualno kupiti ovaj čaj, međutim kilogram ovog First Flush Darjeeling-a je već bio rasprodan.



Slijedeće godine sam uspio uzeti vrećicu ovog čaja i uživao sam u njemu u posebnim prilikama. Kako mi je ta godina bila prilično burna nisam imao vremena da se posvetim blogu, pa samim tim ni da recenziram jedan ovakav nesvakidašnji primjerak. Ali, opet i ove godine u Franz & Sophie je stigla sveža berba ovog čaja i odlučio sam ga pomno degustirati i recenzirati.

Bašta Risheehat je osnovana sredinom 19. stoljeća i danas proizvodi više od 180 tona bio-organskih čajeva godišnje na preko 250 hektara. Među poznatijim čajevima sa ove plantaže su Enigma First Flush i Second Flush Muscatel. Ovu baštu karakteriše izraženo strma topografija te je odvojena od ostalih plantaže sa dvije rijeke.

Suhi list - Većim dijelom cjelovit sa izraženim bijelim vrhovima, blago Na tankoj stabljici se može naći i do tri listića. Aroma je svježa uz blage note tropskog voća i prepoznatljiv cvijetni buket kod First Flush Darjeeling-a.

Priprema
Količina lista: 3gr
Stakleni čajnik: ~240ml
Temperatura: ~95 C

 

Infuzija (3 min) -  Bistrog zlatnog tona, cvijetnih nota na površini uz elemente tropskog voća uz trag suhoće. U ustima laganijeg tijela, veoma cvijetno aromatičan, skoro parfemast, uz note kore grejpa, papaje, i breskve. Ostavlja malo suhoće u ustima dok vlaži grlo i razvija blagu slatkoću i osjećaj gustine u grlu između gutljaja.

Infuzija (5 min) - Srednjeg tijela, malo trpak ali ne i suh kao kada se infuzira 3 minute. Tropske note nisu intenzivne kao kod kraće infuzije te ostavlja jači dojam povrtnosti u ustima, poput temeljca sa tragom slanoće. Nakon ispijanja na desnina ostaje slatkoća s voćnim notama.
Interesantno je da opis (naljepnica) pominje arome kruške i vanilije ali moje nepce ih nije moglo prepoznati.

 

Infuzija (2 i 4 min) - Pored jednokratnog infuziranja kod ovog čaja moguće je dobiti dvije dobre šoljice, te preferiram ovakvu pripremu kada je ovaj čaj u pitanju. Prva infuzija iznjedrava mekan dojam u ustima uz cvijetnu notu na početku a onda brzo pokazuje svoj karakter tropskog voća. Kako se infuzija hladi dobija malo i na slatkoći što komplimentira voćnom elementu u ovom čaju.

Druga infuzija od četiri minute je srednjeg tijela, slađa od prve ali su voćne note, kao i cvijetne, znatno suptilnije u odnosu na prvu. Za 3 gr lista ovakav način pripreme predstavlja optimalan omjer užitka u okusu i aromama te količini infuzije.

 

Mokri list - Veoma mekan i mlad list, dobrim dijelom cjelovit i mesnate teksture između prstiju. Boja je u nijansama tupo maslinasto zelene uz dodire blijedih crvenih tonova što ukazuje na određeni dio oksidacije lista. Aroma lista je intenzivno voćna uz asocijaciju na papaju i mango te zaokružen notama kore citrusa, grejpa i limuna.

Zaključak - Do sada najbolji Darjeeling kojeg sam imao priliku probati kod Franz & Sophie. Svojevrsna je maksuzija (kao što Izet Fazlinović kaže, op. a.), te se najvjerovatnije može očekivati i slijedeće godine u ograničenoj količini sredinom ljeta. Cijena mu se u protekle dvije godine kretala 30-40 KM / 100 gr, te uprkos tome ga toplo preporučujem za neke posebne prilike.

Konačna ocjena - 95/100

Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu LuSencha UchiyamaWest Lake Lung Ching

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First FlushSikkim Temi TGFOP1China Golden YunnanKeemun Mao Feng

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar