06. 04. 2016.

Shakira Spring Black (Teabox)



Nepalski čajevi su nedovoljno poznati u svijetu, uprkos tome što čajevi iz istočnog kraja ove države mogu stati rame uz rame s čajevima iz Darjeeling-a. Razlog tome je, najvjerovatnije, nedovoljan obim proizvodnje za svjetsko tržište. U drugu ruku ovakva situacija pogoduje ljubiteljima čaja koji će se potruditi da potraže kvalitetne čajeve iz tog područja, te će pri tome moći uživati u njima po prihvatljivijim cijenama.

Pred vama je, prvi put, recenzija jednog čaja iz Nepala na ovom blogu.




Regija istočnog Nepala i Darjeeling-a dijele skoro identične geografske i topografske uvjete iz čega se može zaključiti da se na tom prostoru mogu proizvoditi međusobno slični čajevi.
Upravo ova činjenica prouzrokuje povremenu pometnju na lokalnom tržištu čajeva iz Darjeeling-a gdje se uvezeni čajevi iz Nepala, cijenom jeftiniji, prodaju pod Darjeeling.

Dvadesetak kilometara od Darjeeling-a, u opštini Ilam (poznatoj po uzgoju čaja) 1990. godine osnovana je bašta Shakira (svaka povezanost s popularnom pjevačicom je otvorena tumačenju). Ova bašta rasprostranjena na nadmorskoj visini 1000-1500 metara je posvećena proizvodnji isključivo tzv. ortodoksnog čaja. Riječ je o čajevima čiji su listovi ručno obrađivani ili obrađivani mašinama da krajnji rezultat ostavlja impresiju tradicionalno (ručno) obrađenog čaja.



Termin ortodoksnog čaja se najčešće veže uz čajeve sa pordučja indijskog potkontinenta kako bi se razlučili od CTC (crush, tear, curl) obrađenog čaja. CTC podrazumjeva postupak obrade na način da se list mašinski zgnječi kako bi se potakla oksidacija, istrga na relativno jednake fragmente, i naposlijetku urola u sitne loptice. Nadam se da ću u narednom periodu imati priliku reći nešto više o ovim čajevima uz prigodnu recenziju.

Interesantno je da Teabox za čajeve iz područja Nepala i Darjeeling-a ne preporučuje temperaturu veću od 90C, što se kada je u pitanju ovaj čaj iz proljetne berbe, pokazalo ispravnim.



Priprema

Količina lista: 3gr
Stakleni čajnik: ~230ml
Temperatura: ~90 C
Infuziranje: 5 min

Suhi list - Srednje dugačak list svijetlih do tamnih zelenih tonova prošaran uz par bijelih vrhova. List je urolan po dužini i djelimično je sasvim blago spiralan, a tu i tamo se može primjetiti i pokoja peteljka. Zbog dužine suhog lista, ako izuzmemo vrhove, upitna je cjelovitost lista.



Aroma lista odiše intenzivnom svježinom i daje jasnu asocijaciju na korijander umanjenu za (citrusnu) oštrinu istog. Puhanjem toplog zraka na površinu izviruju note sušenog/kandiranog tropskog voća (mango, papaja).



Infuzija (5 min) - Bistrog zlatnog tona uz vrlo malo taloga od sitnih fragmenata lista na dnu. Aroma na površini stvara nježnu kompoziciju korijandera i cvijeta, te u ustima kroz lagano tijelo prenosi pomenute note. Note se ugodno šire u ustima i zadržavaju neko vrijeme na nepcu. Na jeziku između gutljaja ostaje citrusni trag sa blagim trnjenjem kao i nota muškatnog oraščića. Kako se infuzija hladi dolazi do blagog stezanja u grlu između gutljaja a pojavljuje se i izvjesna doza suhoće u ustima (bez trpkosti).



Kako sam do sada Darjeeling čajeve zaljevao s ključalom do skoro ključalom vodom u par navrata sam pokušao uživati u ovom čaju na ovaj način, ali bi uvijek impresija izostala pa je čak i uz kraće vrijeme infuziranja. Iako je u tom slučaju ovaj čaj imao jače tijelo, trpkost je bila na granici neugodnog a mirisne note su bile manje izražene.



Mokri list - Infuziranjem dobijena je hrpica umjereno zelenog tona protkana nijansama crveno-smeđe što ukazuje na djelimičnu oksidaciju lista. Fragmenti su dosta krupni, mekani, kao i stabljika što ukazuje da je list mlad.



Aroma je duboka i ugodna s naglaskom na slatkoću sušene papaje te praćena umjerenim parfemskim tragom arome kore mandarine ili limuna.



Zaključak - Kada je riječ o čajevima obrađenim u maniru Darjeeling-a možemo zaključiti da su po svojim okusno-aromatičnim elementima bliži oolong-u nego crnom čaju, te je ovaj čaj klasičan primjer toga. Kada je riječ o aromi ovog čaja mogu reći da me je blago podsjetio na Lady Grey.

Ono što moram istaći ovaj čaj nije pogodan za pripremu u staklenim filterima sa uskim prorezima jer već nakon prve pripreme proreze začepe sitni fragmenti lista pa se filter mora čistiti, prorez po prorez. Iako mi je nepalac zadavao male probleme kada bih ga pio na poslu pokazao se kao savršen čaj za rano poslijepodne vikenda, te tako namjeravam potrošiti malu preostalu količinu.

Shakira Special Spring Black je čaj dostojan svoje cijene od 9,50 $ za 100 gr od čega se može pripremiti oko 30 šoljica (~250 ml/šoljici). Ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 83/100

Nema komentara:

Objavi komentar