28. 04. 2016.

Lapsang Souchong Wild (Teavivre)



Svi koji probaju Lapsang Souchong bivaju (ne)ugodno iznenađeni njegovom intenzivnom aromom dima. Za ovaj čaj bi se moglo reći da ulazi u domenu aromatiziranih budući da se aroma dima ne dobija prirodnim putem već namjernim dimljenjem nad borovinom. Iako ne uživa neku naročitu popularnost na zapadu uspio se udomaćiti kod Rusa, ponajviše kao jedan od sastavnih dijelova blendova za pripremu u samovaru.

Za razliku od prosječnog Lapsang Souchong-a, danas imam priliku sa vama podijeliti iskustvo sa jednom nedimljenom varijantom ovog čaja, ubranom sa divljih grmova u planinama Wuyi.


Planinski lanac Wuyi u kineskoj provinciji Fujian je dom mnogim uglednim čajevima kao što su Da Hong Pao, Jin Jun Mei, pa i Lapsang Souchong. O ovom čaju je bilo spomena na blogu i prije, te ukoliko želite saznati nešto više o ovom čaju preporučujem da pročitate ovaj post.

Bilo da vjerujete da je do dimljenja ovog čaja došlo spontano, ishitreno (prema nekim legendama) ili namjerno - jedno je siguno: danas se čajevi osrednje ili slabije kvalitete aromatiziraju kako bi im se povećala tržišna vrijednost, te paralelno tome svojim dodatnim aromoma učinili privlačnijim krajnjem potrošaču.

Kada je riječ konkretno o ovom čaju korak aromatiziranja (dimljenja) je u potpunosti izostavljen. Razlog tome je što je su listovi za izradu ovog čaja ubrani sa divljih grmova koji su decenijama pa i stoljećima svog postojanja razvili korijenje duboko u zemlji te samim tim mogu absorbirati širi spektar nutrijenata, za razliku od plantažno uzgojenih grmova.
Listovi sa divljih grmova mogu razviti kompleksnije okuse i arome tokom obrade u odnosu na plantažne, te je prava šteta aromatizirati ih dimljenjem.



Ovaj čaj sam prvo pripremio na klasičan način nadajući se ugodnom iznenađenju (3 gr lista, 250 ml vode zagrijane na 90C i infuziranje od 5 min), međutim impresija je u svakom pogledu izostala. Krajnji rezultat je bila infuzija ćilibarnog tona, tankog okusa sa blagom asocijacijom na kuhani kromir te nešto malo cvijetnog traga u nosu.
Međutim, kada sam ovaj Lapsang pripremio na Gongfu način, već na prvom gutljaju sam bio siguran da svoj dojam želim podijeliti sa vama na blogu u vidu recenzije.

Priprema

Količina lista: 9gr
Porculanski čajnik: 160ml
Temperatura: 90 C
Infuziranje: 5s, 5s, 10s, 15s, 30s



Suhi list - Čajeve dobijene od divljeg grma karakteriše nešto krupniji i duži list, međutim kada je ovaj čaj u pitanju list je relativno sitan ali ipak i duguljast. Pored toga, list je uvijen po dužini i pretežno savijen u nekom lučnom ili polu-spiralnom obliku a pojedini listovi svojim oblikom podsjećaju na igle. List krasi mat crni ton, poput ugljena, dok je aroma izraženo prepržena i praćena cvijetnim notama. Blagim puhanjem toplog daha u hrpicu listova čini da cvijetne note postaju kompleksnije i intenzivnije dok u pozadini dolazi do razvijanja jedne medne note uz slatku naznaku.



Kada se čaj priprema na Gongfu način list je potrebno preliti vodom i nakon par sekundi procijediti. Ova infuzija se dalje koristi za zagrijavanje posuđa u kojem će se služiti čaj, ne pije se već se tokom nastupajućeg infuziranja listova prospe.
Moja ljepša polovica je utvrdila da je miris ispranog lista asocira na kuhanu kukuruznu svilu.


Infuzija (5s) - Bistra, bakarnog tona. Prvi gutljaj je blago slatkast na površini s asocijacijom na javorov sirup. Pored inicjalno blagog dojma na prednjem dijelu usta infuzija otkriva svoju gustoću na sredini jezika, a nakon par trenutaka dolazi do razvijanja bogate slatkoće s elementima šumskog meda te se ovaj buket aroma dugo zadržava na nepcu.



Narednim gutljajem može se primjetiti da je u mednu notu ukomponovana i nota karamela te su međusobno komplimentarne. Ostatak šoljice nije ostavlja toliko gust osjećaj, ali je slatkoća jednako intenzivna. Zadnje kapi u šoljici, koje su se već ohladile u sebi razvijaju elemente bogatog povrtnog temeljca, a zadnji gutljaj kao da nosi i tračak slanoće u sebi. Prvo iskustvo mogu ujedno i zaokružiti u jednom okrljepljujećem dojmu.

Infuzija (5s) - Boja infuzije je identična prethodnoj. Okus je praćen jednakom slatkoćom kao i prethodna šoljica, ali note meda i karamela nisu toliko intenzivne. Sada se može osjetiti određena doza preprženosti u kombinaciji sa sladom. Povrtni element opet dolazi do isticaja tek nakon što se infuzija malo ohladi, te se ovaj put javljaju i određeni voćni dojmovi koje ne mogu preciznije odrediti.



Infuzija (10s) - Nakon narednih 10 sekundi listova pod vodom rezultira u harmoničnoj veza nota meda i preprženosti, sa nešto slabijim intenzitetom okusa u odnosu na prve dvije infuzije. Povrtno-voćni elemeneti postaju izraženiji kako se infuzija hladi, kako je bio slučaj i sa prethodne dvije infuzije.



Uz ispijanje zadnjih kapi se osjeti blago stiskanje u grlu, najvjerovatnije uzrokovan talogom finih sitnih dlačica sa lista, a Azra još pridodaje da primjećuje i malo gorčine.

Infuzija (15s) - Sada se može primjetiti da infuzija postaje manje intenzivna, ali su svi prethodno spomenuti elementi prisutni po utvrđenom redoslijedu.



Infuzija (30s) - Ovaj put mogu primjetiti da je boja infuzije tek za nijansu svjetlija. Uz četvrtu šoljicu ukupan dojam o ovom čaju počinje da se formira. Slakoća je suptilna i u kombinaciji je s preprženošću, dok je nota meda na nepcu pritajena. Zadnji mlaki gutljaji ostavljaju pomalo vodenast osjećaj u ustima praćen tragom svježine.


Mokri list - Nakon što se ispijanju ovog čaja došao kraj, na red su došli mokri listovi. Iako se listovi doimaju cjelovitim, kako u suhom tako i mokrom obliku, tokom sesije sam morao posegnuti za cjediljkom zbog pojavljivanja više nego očekivane količina fragmenata lista koji su se provukli kroz rupice na cjedilu unutar čajnika. Kod Gongfu pripreme je bitno fragmente lista u procijeđenoj infuziji svesti na minimum kako ne bi narušili okus jer se nastavljaju infuzirati, te kako ne bi morali prosipati zadnji gutljaj-dva iz šoljice zajedno sa njima.



Aroma mokre hrpice ima blago prepržen utisak s notom kakaoa. Pažljivijim i dubljim mirisanjem se može osjetiti parfemasta cvijetna nota. List je tamno-smeđeg tona uz primjeste maslinastno zelene, pretežno cjelovit ali praćen i sa nešto sitnih fragmenata. Oblikom je duguljast i uvijen po dužini. Pažljivim odmotavanjem list otkriva svoju delikatnost, mekan je i tanak, peteljke također. Ovo nam govori da je list veoma mlad, drugim riječima: iz proljetne berbe.

Zaključak - Dok čitate ovu recenziju baziranu na berbi iz prošle godine Teavivre u ponudi već ima nove zalihe ovog čaja ubrane početkom aprila. Za prošlogodišnju berbu mogu reći da sam naprosto oduševljen ali me je i u jednu ruku iznenadilo kratko vrijeme infuziranja kao i činjenica da je ukupno infuziranje lista trajalo 65 sekundi, odnosno 68 sekundi ako uračunamo i vrijeme ispiranja lista. Pokušao sam s još jednom dužom infuzijom međutim nije iznjedrila pozitivan dojam pa s toga preporučujem da se držite zadanih parametara kada je priprema u pitanju.

Pored ovog nedimljenog Lapsang Souchong-a Teavivre u ponudi ima i dimljenu varijantu, koju sam ne tako skoro recezirao, te ga preporučujem ukoliko ste ljubitelj arome dima u šoljici čaja. Također, Lapsang Souchong pored šaljice čaja može unijeti i dozu egzotičnosti u kuhinji, te ukoliko imate ovaj čaj sa jače naglašenom aromom dima možete iznenaditi prijatelje za 1. maj, a evo i kako.

I na kraju, nedimljeni Lapsang Souchong od divljeg grma mogu preporučiti svakom čajoljupcu koji uživa u nešto manje jakom crnom čaju, toplim notama meda i karamela te blagoj slatkoći. Ovaj čaj pripremljen na Gongfu način po meni daje najbolje rezultate, te jedna vrećica od 100 gr može poslužiti za 10-20 sesija, ovisno o količini lista i vode koju koristite. Samim tim, ovaj čaj možete naručiti ovdje po cijeni od 14,90$ / 100 gr.

Konačna ocjena - 92/100

Nema komentara:

Objavi komentar