29. 11. 2015.

West Lake Lung Ching (Franz & Sophie)


Od par stotina različitih zelenih čajeva koji se uzgajaju u Kini, Long Jing se, bez sumnje, smatra najpopularnijim. Iako Zmajev zdenac (u prevodu) nećete naći u običnim trgovinama (kao što je slučaj sa Gunpowder-om npr.) zbog kvalitetnog čaja vrijedi protegnuti noge do najbliže čajne trgovine. U mom slučaju, po ovaj čaj sam svratio kod Franz & Sophie.


Long Jing izvorno potiče iz istoimenog sela u Hangzhou-u, gradu Zheijiang provincije. Postoji više legendi o ovom čaju, te bih ih radije sačuvao za jedan od narednih postova u rubrici enciklopedija.

Potrebno je obratiti pažnju pri kupovini ovog čaja budući da je riječ o jednom od čajeva koji se najčešće imitira u drugim krajevima Kine te mu je kvalitet upitan. Autentičan Long Jing u najmanju ruku treba da je uzgojem u Zheijiang provinciji, te po cijeni će izraženo odstupati o većine zelenih čajeva koje možete naći u nekoj specijaliziranoj trgovini čaja.

Kvalitetan Long Jing ima cjelovit i spljošten list uz svijetlu zeleno-žutu nijansu i vidljiv vrh prekriven bijelim dlačicama. Aroma bi trebala biti umjerena ali kompleksna: travnato-cvijetna svježina uz note pečenog kestena.

Priprema


List: 3gr
Stakleni čajnik 250ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: 1,5 min, 2 min, 3 min

Suhi list - Cjelovit, pljosnat i elastičan list svijetlijih nijansi maslinasto zelene uz dodir žute. Kada se pogleda pobliže vidljivi su mjehurići na pojedinim listovima koji nastaju tokom prženja lista u woku. Na nekim listovima se mogu primjetiti i bijele dlačice koje nestaju intenzivnijem prženjem lista. Na dnu lista se može primjetiti komadić peteljke koji drži listove na okupu. Iz toga se može zaključiti da je riječ o listu koji se tek počeo otvarati iz vrha (što znači da je ubran u rano proljeće), te se vrhovima prstiju mogu blago razdvojiti 1-2 mlada lista od vrha.

Aroma suhog lista je izražena kroz notu orhideje obavijenu suhoćom. Uz blago puhanje toplog daha u list na površinu izvire jasna aroma svježe pečenog lješnjaka i kestena.



Infuzija I (1,5 min) - Blijedo-žutog tona uz izraženu dozu svježine na površini. Prvi gutljaj daje bogat voćni dojam, najprije uz note maline, a zatim evolvira u element breskve. Naredni gutljaji su i dalje veoma voćni te ne gube intenzitet i prožimaju se i u završetak. Nakon pola šolje kako se infuzija počinje hladiti javlja se blaga povrtna nota svježeg graška. Aroma voća se sada zadržava i u nosnicama. Kako se infuzija dalje hladi pojavljuje se suptilna slatkoća koja se zadržava na jeziku, kao i nešto malo trpkoće koja ne kvari dojam.



Infuzija II (2 min) - Povrtni element u drugoj infuziji je više naglašen, ali je voćni element i dalje jednako prisutan kao i u prvoj. Slatkoća se opet javlja nešto kasnije, a suhoća ovaj put postaje naglašenija u odnosu na prethodnu infuziju.




Infuzija III (3 min) - Relativno blaga ali okusom stabilna infuzija, bez nota koje kvare harmoniju. Iako je sveukupno okus blag, slatkoća se ističe u odnosu na voćne elemente. Povrtna nota je skroz u pozadini i sada asocira na patlidžan. Suhoća se javlja u pauzama između gutljaja i sjedi na korijenu jezika te blago golica.



Mokri list - Tipične maslinasto-zelene boje, većim dijelom cijelog lista ali i uz nezanemarivu količinu većih fragmenata. Na dodir, list je tanak i mekan, što govori o tome da je riječ o mladom listu. U hrpici se mogu primjetiti i listovi s nešto tamnijom nijansom zelene koji nakon infuziranja nisu do kraja otvoreni, te kada se razaberu može se vidjeti da je riječ o starijim listovima koji su štitili vrhove tokom pupanja.

Hrpica odiše svježinom mladog graška uz blagu trpko-suhu notu u pozadini. Nakon par momenata mogu se naslutiti cvijetne note i blaga nota pečenog kestena. Ako se mokri list stavi u usta i proćvaka, može se primjetiti da ne sadrži ni malo gočine te da je samo blago suh, poput rukole, ali dosta blaže. Ovo ne bi bio slučaj sa manje kvalitetnim Long Jing-om. Upravo zbog ovakvih karakteristika, ovaj čaj je zastupljen u kulinarstvu, te se i mokri list može koristiti u salatama.





West Lake Lung Ching od Franz & Sophie je čaj iznimnog kvaliteta, bogatog okusa i vrijedilo bi ga barem probati. Jedina mana ovog čaja je njegova cijena - 29 KM/100 gr, kojoj se u svakom slučaju ne bi trebali zamjeriti budući da se radi o autentičnom i organskom čaju. Ovaj čaj ne pijem rutinski i učestalo, čuvam ga za trenutke kada mogu posvetiti pažnju njegovoj pripremi i uživati tokom ispijanja.

Konačna ocjena - 93/100


Ovaj post nisam mogao završiti a da ne spomenem jedan nama manje poznat način pripreme Long Jing-a - pripremu u visokoj staklenoj čaši. Pošto je priprema na ovaj način priča za sebe i relaksacija za oči, izdvojite par minuta za ovaj video:

.
Ovaj način konzumacije je možda malo čudan i naizgled nepraktičan zbog listova koji mogu ući u usta, međutim prizor uživanja čaja na ovaj način na ulicama Kine je tipičan. Ponekad na poslu na ovaj način pijem (iz šolje umjesto visoke čaše) ne samo Long Jing, nego i druge čajeve. Iz iskustva mogu reći da je čaša metodu najbolje koristiti sa kvalitetnim čajevima cijelog lista, jer u protivnom će vam sitni komadići lista pokušati ući u usta i time pokvariti užitak.


Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu LuSencha Uchiyama

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First FlushSikkim Temi TGFOP1China Golden YunnanKeemun Mao Feng
dl Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar