27. 05. 2014.

Keemun Mao Feng (Franz & Sophie)


Prošlo je nešto više od dvije godine kako sam na blogu recenzirao Keemun, te iako planiram već neko vrijeme da recenziram jedan uvijek se nađe neki koji mu ukrade njegov trenutak.
Međutim, zadnju nedjelju sam počeo s ovim čajem i već prvi gutljaj mi je u glavi okinuo da umjesto lijenog jutra te trenutke provedem u fotkanju i pisanju degustacijske note. 

S vremena na vrijeme uzmem 50 gr ovog čaja i tokom par godina kako je Franz & Sophie otvoren još uvijek ga se nisam zasitio. Interesantno je da je ovakav Keemun (nelomljen) teško naći, tj. u većini slučajeva se susreće u jednom krupno fragmentiranom obliku.

Keemun (Qimen) je crni čaj porijeklom iz Kineske provincije Anhui, okruga Qimen, po kojem je i dobio ime. Prvi Keemun je proizveden 1875. godine od strane Hu Yuanlong-a, otpuštenog državnog službenika koji se posvetio proizvodnji crnog čaja. Do tada je Anhui provincija bila poznata po zelenim čajevima, čiju slavu Keemun baca u sjenu preko priznanja na sajmovima, te 1915. godine stječe svjetsku slavu. Danas, Keemun spada među deset najpopularnijih čajeva u Kini, te je kao takav jedini crni čaj na toj listi.

Priprema

List: 3 gr
Čajnik od borosilikatnog stakla 250 ml
Temperatura: 100 C
Infuziranje: 4 min



Suhi list - Mat crnog tona, duguljast i uvijen, uz varijaciju u volumenu. Tu i tamo se može vidjeti i koji tračak zlatnog vrha. Aroma lista je tople i blage uprženo-cvijetne arome, a uz puhanje toplog zraka pomenute note se intenziviraju a još se otkriva i nota melase uz jedva pritajen voćni dodir.
Mao Feng u nazivu možda neke asocira na poznati zeleni čaj Huang Shan Mao Feng, ali vrijedi istaći da ovaj sufiks definira standard branja lista, tj. vrh i dva lista ispod. Iako se ovaj standard često koristi kod kineskih čajeva ne upotrebljava se često u nazivu samog čaja.


Ono što je interesantno inače za ovu vrstu crnog čaja je da otpušta vrlo malo količine, što ostavlja dosta prostora kada je u pitanju temperatura i vrijeme infuziranja. Kada je konkretno ovaj Keemun u pitanju najbolje prija pripremljen na zapadnjački način i 4 minute infuziranja.


Mokri list - Veoma sitan, uzak i duguljast uz tanke peteljke koje su bile neprimjetne u suhom listu. Ton je prerastao u varijaciju tamno-smeđih nijansi uz nešto primjese zelene koja se može primjetiti u odsjaju mokrog lista. Samim listom dominira cvijetni element, daleko više nego što je primjetan u infuziji,  u odnosu na ostale: melasu, slad i preprženost.


Infuzija - Srednje dubokog crveno-smeđeg tona, bistar i bez taloga na dnu. Bogata aroma melase i slada isprepletena s blaže izraženim cvijetnim elementom se izdiže na površini. Okus srednje punoće (jedan od blažih crnih čajeva, ipak) uz početnu preprženost koja se brzo utapa u sladno-cvijetnoj kompoziciji.
Odmah nakon gutanja na jeziku se javlja okus domaćeg toplog mlijeka (minus glatkoća) koji traje neko vrijeme a zatim fokus prelazi u grlo gdje se zadržava blaga nota meda.

Između gutljaja aroma prelazi u nos gdje se još može javiti asocijacija sa pečenim krompirom u kori. Nakon par gutljaja sazrijeva blaga slatkoća koja je izraženija kako se čaj hladi.
Pri kraju šoljice može doći do veoma blagog osjećaja stezanja u grlu. U konačnici okus je bogat (ali ne i intenzivan) i podjednako se prožima cijelim ustima.


Zaključak - Izvrstan Keemun, čistog, kompleksnog i bogatog okusa. Ono što je uvijek vrijedno napomenuti kada je ovaj čaj u pitanju je to da je znatno blaži od nekog prosječnog indijskog ili cejlonskog crnog čaja, uz izražene cvijetno-medenaste elemente.

Kada je cijena u pitanju Keemun Mao Feng od Franz & Sophie sa 5,95 KM (~3€) za 50 gr predstavlja odličan odnos cijene i kvalitete.

Konačna ocjena - 92/100

Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912,     China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu Lu

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First FlushSikkim Temi TGFOP1China Golden Yunnan

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar