21. 04. 2014.

Spring Bancha Aoyanagi (Certified Organic) by Takeo Family (Yunomi.us)


Vrijeme je da pred sud stavimo i zadnji Bancha čaj u nizu od Yunomi.us. Do sada sam degustirao i varijante iz jesenje i ljetne berbe koje su ostavile manje-više pozitivan dojam, a od varijante iz proljetne berbe očekujem više od prethodne dvije.

Još od osnovne škole učili smo da se većina biljki 'budi' u proljeće, visibabe i jagorčevina su prvi vijesnici proljeća a na ogoljenim granama javljaju se sitni pupovi valjkastog oblika od kojih će se postepeno odvojiti list po list i nakon par sedmica cijela biljka će biti prekrivana zelenim plaštom.

Takav sluačaj je i sa čajem. Naime, berači ove grmolike biljke strpljivo čekaju njene pupove, te pri odvajanju prvih par listova iste odstranjuju i kroz ostastak procesa obrade dobijemo suhe listiće čaja spremne za upotrebu. Upravo ti prvi listovi sadrže najviše šećera i aminokiselina koje su provele zimu koncentrisane u korijenu grma, odnosno predstavljaju potencijalno kompleksniju i ukusniju šolju čaja u odnosu na ljetne i jesenje berbe - barem kada je u pitanju zeleni čaj.

Kako ne bih skrenuo s teme (tj. recenzije) ostaviću ovu malo dužu priču za neki drugi put i pažnju usmjeriti na Banchu iz proljetne berbe. Kao i istoimeni čaj iz ljetne i proljetne berbe, i ovaj je u potpunosti ubran i obrađen unutar tradicionalnog obrta Takeo familije koja se može pohvaliti stoljetnim iskustvom u ovom poslu.

Suhi list - Dug i igličast, ali i dobrim dijelom fragmentiran. U poređenju sa ljetnom varijantom ta fragmentacija je nešto manja, a u poređenju sa jesenjom nešto veća. Ipak, proljetni list je delikatniji od jesenjeg i lakše se lomi.
Listovi su predstavljeni kroz spektar svijetlijih nijansi zelene, gdje se u najsvjetlijem obliku ističu tanke stabljike. Aroma lista je svježa sa akcentom na morski zrak a otkrivaju i nešto kompleksniji profil svježe pokošene trave i pečenih kestena kada se puhne malo toplog zraka u njih. Od nekoliko vrsti Bancha čaja koje sam do sada probao ova ima najdelikatniji list.

Kao i kod prethodne dvije varijante, koristio sam iste parametre pri pripremi, tj. one koje dobavljač preporučuje:

Priprema

List: 5 gr
Porculanski čajnik 180 ml
Temperatura: 75 C
Infuziranje: 30s - 15s - 25s - 40s


Već sam navikao od japanskih čajeva da pri procjeđivanju pokazuju povećan nivo čestica u odnosu na kineske, metoda kojom se obrađuju listovi čaja u Japanu je odgovorna za ovo kao i nepostojanje bijelih dlačica na listu. Uprkos tome, čestice nisu presudne kada je u pitanju kvalitet čaja ali je svakako nešto na što trebate biti spremni.

Infuzija I (30s) - Blago mutnog i blijedo zelenog tona. Blaga svježina je praćena srednjom punoćom gdje je osjetan travnati element na početku a posebno je naglašen i na kraju. Nakon par gutljaja razvijaju se i suptilno cvijetne note uz voćne dodire goji bobica. Također se ovoj infuziji može pridodati određeni osjećaj gustoće u ustima. Cvijetna svježina se zadržava na nepcu neko vrijeme između gutljaja.

Infuzija II (15s) - Za nijansu izraženijeg zelenog tona od prethodne infuzije. U ustima dominiraju duboki travnati elementi u sintezi sa asocijacijom na neke upržene kineske zelene čajeve. Sve ovo naposlijetku pridodaje i gustoći. Cvijetni elementi su ovaj put pritajeni. Čaj je dostsa blaži u odnosu na prethodne dvije infuzije


Infuzija III (25s) - Jednakog tona kao prethodna. Travnati elementi su dobro harmonizirani sa ostalim elementima a javlja se i suptilna slatkoća. Između gutljaja se javlja eteričnost na nepcu.

Infuzija IV (40s) - Izraženiji travnati element sa naginjanjem prema gorkom. U odnosu na prethodne infuzije dolazi do izraženijeg razvijanja elementa goji bobica. Eteričnost je u punom jeku i moram se osvrnuti da kroz cijelu sesiju se nalazi dosta taloga u šoljici te se određeni dio infuzije na dnu svaki put mora prosuti.


Mokri list - Svijetlije maslinasto-zelene nijanse uz izraženu fragmentaciju te nešto malo cijelog lista. Pod prstima list je tanak i mekan a stabljika koja je mahom prisutna i pored svoje relativne krupnoće ne ispoljava drvenastu teksturu kao jesenja berba. Aromatski kontekst je blag uz travnate note te obrise gorkog bilja pa i nešto citrusa.


Zaključak - Iako je proljetna berba ovog čaja pokazala u odnosu na ljetnu i jesenju varijantu jedan kompleksniji profil, njegova impresija naglo opada nakon druge infuzije i tako da su naredne dvije znatno blaže ali i uz razvijen profil. Jesenja berba je dosta konzistenija i manje sklona ravnodušnosti. Kakogod, proljetna Bancha je i za nijansu-dvije bolja od ljetne tako da ipak zaslužuje preporuku s jednom opaskom da se možda neće svakom dopasti.
Ovaj čaj možete naručiti na ovom linku.

Konačna ocjena - 78/100


Budući da je ovaj čaj star već godinu dana dio okusa i arome je isčezao te bi bilo interesantno u skorije vrijeme probati isti iz ovogodišnje proljetne berbe. Također, ovaj čaj šaljem u ovomjesečnom krugu razmjenjivanja čajeva u našoj Facebook grupi (a možda i narednoj).
Nakon ove recenzije pažnju ću malo usmjeriti na neke sitnice koje mislim da bi vas mogle interesovati i od kojih bi mogli imati koristi.


P.S. Nedavno sam nabavio ove dvije stvarčice na slici, i biće nešto više o njima u narednim postovima :)




Nema komentara:

Objavi komentar