22. 12. 2013.

Jankova priča o čaju


Nakon pauze gostovanja se ponovo vraćaju na blog. Ovaj put vam predstavljam jednog mladog ali i entuzijastičnog ljubitelja čaja koji pored toga veliku ljubav pokazuje i prema šahu. Poslušajte njegovu priču o ulasku u svijet čaj i svakako posjetite njegov blog - Čajologija.

18. 12. 2013.

Dnevne Degustacije 9 - Bouquet Collection vrećice (Basilur)


Do sada sam imao priliku probati par Basilur čajeva kroz razmjene, a sredinom prošlog mjeseca sam dobio i poklon paket iz Zagreba. Ono što me je prijatno iznenadilo pored kvaliteta ovih crnih i zelenih čajeva sa Šri Lanke je i samo ambalaža kojoj je posvećena posebna pažnja i koja samo još dodatno stavlja akcenat na profesionalnost i ozbiljnost.

U zadnje vrijeme ne posežem tako često za čajevima u vrećici ali budući da je Bouqet Collection naprosto oduševila moje nepce i zaobišla moju pristrasnost prema čajevima u listićima zaključio sam da zaslužuje jednu posebnu recenziju.

08. 12. 2013.

Orientalski vrh/Oriental Trip (Daoli/TeaSpotting)



Do sada sam imao priliku probati par Oolong i zelenih čajeva iz kineske provincije Yunnan koji su rađeni po uzoru na neke poznate iz drugih provincija (npr. Bi Luo Chun čije je izvorno porijeklo provincija Jiangsu), koji pored očekivanih karakteristika imaju utkanu izvjesnu dubinu i paprenost za koju je zaslužno specifično tlo ove provincije, nešto što bi Francuzi nazvali terroir kada bi govorili o svojem vinu.

Ovaj put sam degustirao (u dva navrata) Oolong po uzoru na tajvanski Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren) koji je naposlijetku presovan, baš kao i Pu Erh koji dolazi iz ove provincije.