27. 11. 2013.

Supreme FuDing Bai Mu Dan (ShanghaiStory)



Jedan od eBay trgovaca kojeg mogu preporučiti (a malo ih je) je ShanghaiStory, kod koga od samog početka online naručivanja pa do danas se uvijek vraćam po još. Ruku na srce, nisu svi čajevi u ovoj eBay trgovini za preporučiti ali takvi se mogu nabrojati na prste jedne ruke. 

U zadnjih godinu dana primjetio sam proširenje ponude kroz nešto kvalitetnije čajeve, pa čak i 'samplere' (grupne uzorke jedne vrste čajeva). Kako se zima bliži odlučio sam recenzirati jedan čaj koji me podsjeća na godišnje doba koje je na izmaku - jesen.


Suhi list - Zeleno-smeđe palete uz bijele dlačice vrhovima (pupoljcima). Vrhovi se ističu nad ostalim listovima i cjeloviti su dok je list djelimično fragmentiran. Aroma je suptilna i svježa a zatim 'nadolazi' na punije note svježeg sijena pa čak i suhog drveta uz dašak nota cvijeta božura.


Mokri list - Maslinasto zelenih tonova uz primjese smeđih. Hrpom dominiraju vrhovi koji su dobili malo na volumenu., a primjetno je i vrlo malo tanke stabljike čiji tragovi na krajevima pokazuju da je list ubran ručno. Pored svježine i nota krastavca moguće je primjetiti i nešto malo mediteranske pikantnosti, međutim note cvijeta i svježeg sijena su isčezle. Standard branja stariji pupoljak sa 1-2 mlada lista koji su se tek odvojili.


Priprema

List: 4 gr
Čajnik od borosilikatnog stakla 250 ml
Temperatura: 95 C
Infuziranje: 1m - 1m 20s - 1m 50s - 2m 30s

Infuzija (I - 1m) - Kristalnog bež tona uz malo fragmenata lista i dosta sitnih bijelih dlačica koji su se odvojili od pupoljaka. Na površini djeluje suptilna suhoća protkana svježinom i notama sijena uz cvijetne primjese. Okusom je blag uz instant-osvježavajući efekat praćen jednom veoma blagom citrusnom kiselošću, dok se u ustima razvija glatkoća uz tek nešto malo izraženiju punoću kako završava u grlu. Nakon par guljaja na površinu izmigoljava i dašak slatkoće koja ugodno sjedi sa strana jezika te postaje izraženija kako se infuzija hladi čime još dodatno dobija i malo na težini u ustima.


Infuzija (II - 1m 20s) - Pored svježine u ustima koja je jednakog inteziteta iz prošle šoljica ova je malo punija a svi pomenuti elementi su bogatiji gdje je slatkoća dodatno eksponirana. Note svježeg sijena s primjesama preovladavaju u ovoj glatkoj šoljici. U ustima se naknadno javlja blagi dojam gorčine koštica jabuke. Koncentriranjem čula na nepcu se može naknadno primjetiti i jedna jasna nota krastavca koja je dodatno naglašena svježinom te tragovima gorčine kako se infuzija hladi.


Infuzija (III - 1m 50s) - U trećoj infuziji se naziru elementi pikantnosti uz asocijaciju na mediteranske začine ali se ipak zadržava dosta karaktera iz prethodne dvije.

Infuzija (IV - 2m 30s) - Tragovi pikantnosti nestaju i izražen je sveukupan pad okusa i arome. Infuzijom  još uvijek dominira svježina uz dodir ugodne biljne gorčine.

Zaključak - Do sada sam imao priliku piti razne Bai Mu Dan bijele čajeve koji su imali promjenjiv omjer pupoljaka i listova. Prefiks 'Supreme' je, pored dobrog omjera pupoljaka naspram listova, opravdan i izuzetnim kvalitetom i profinjenošću što je pokazao kroz četiri infuzije. Ukoliko volite salicu osvježavajućeg čaja koji pri tome podsjeća na jesen ovaj ima toplu preporuku.
Ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 91/100

Ostale slike sa degustacije:






Ostale recenzije ShanghaiStory čajeva

Bijeli:
Silver Needle Jasmine

Zeleni:
Pearl Jasmine Green Tea

Oolong:
Phoenix Dan Cong (Honey Orchid)

Crni:
Yunnan Emperor Gold Dian HongPremium Keemun

Nema komentara:

Objavi komentar