17. 11. 2013.

GABA Oolong Strip-style (Fong Mong Tea)


Ukoliko se prvi put susrećete sa terminom GABA, riječ je o vrsti aminokiseline koja se stvara u tijelima sisara te je izmeđuostalog odgovorna za regulaciju kontrakcije mišića i bolje raspoloženje što dalje upućuje da svoje mjesto nalazi kroz suplemente kod raznih ciljnih grupa.

Do sada sam imao priliku degustirati par ovakvih čajeva a jedan sam i recenzirao, te je došlo vrijeme da predstavim još jedan, ovaj put od Fong Mong Tea.



Suhi list -  List neravnomjerno i spontano uvijen po dužini, smeđih tonova i dosta podsjeća na uvele jesenje listove nekog žbuna.  Aroma suptilna uz note cvijeta i nečega bliskog kakau. U uzorku kojeg sam dobio prisutno je nešto više dugačke i drvenaste stabljike.


Mokri list - Prilično cjelovit, neobičnog tona za oolong, uz tamniju nijansu crvene gline više posjeća na neki tajvanski Sun Moon Lake crni čaj. U listovima se zadržala blaga arome jabuke i kakaa a sama tekstura je na prelazu između mesnatog i kožnog.


Priprema:

List: 6 gr
Porculanski čajnik 180 ml
Temperatura: 95C
Infuziranje: ispiranje - 30s - 45s - 65s - 90s - 120s - 180s

Infuzija I (30s) - Svijetlog tona ćilibara uz bogato aromu pečenih jabuka, vanilije i kakaa na površini. U ustima lagan uz svježinu koja naginje prema voćnoj kiselosti a završava se u blagoj slatkoći u grlu. Nakon par gutljaja na sredini usta se javlja glatkoća te se dodatno razvijaju note cvijeta i meda.


Infuzija II (45s) - Dosta puniji ton a na površini se pored dosadašnjih aromatičnih elemenata osjeti i izvjesna pečenost. U ustima je malo puniji u ustima od prethodne infuzije, slađi i izraženijih nota meda uz jednaku gladatkoću. Kako se hladi može se primjetiti i blaga eteričnost te dosta izraženija glatkoća koja je sada pristuna i na usnama te se stvara blagi dojam ljepljivosti. Neposredno nakon gutanja u grlu se mogu osjetiti note košpica jabuke, a note vanilije se mogu još uvijek naslutiti i zadržavaju se u grlu sa drugim aromatičnim elementima neko vrijeme.

Infuzija III (65s) - Jednak ton uz izraženu svježinu i notu voćne kiselosti kao kod prve infuzije.

Infuzija IV (90s) - Četvrta infuzija se pokazala kao balans između I i II, pomalo neočekivano i ugodno iznenađujuće.

Infuzija V (120s) - Nakon dvije minute infuziranja dolazi do izražaja svježine dok se primjećuje sveukupan pad okusa i arome.

Infuzija VI (180s) - Okus je i dalje u padu ali je glatkoća izražena, poput svilenastog filma preko jezika.


Zaključak - GABA Oolong se ponovo pokazao kao nešto više od proizvoda za tržište suplemenata, te se ponajbliže može asocirati sa Oriental Beauty i voćno-medanstim karakterom koji nosi. Uz to, GABA Oolong Strip-style od Fong Mong Tea se pokazao kao izuzetno ekonomičnim kroz šest infuziranja, te je pun pogodak ukoliko želite ukusan i blagotvoran čaj uz povoljnu cijenu. Možete ga naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 94/100

Nema komentara:

Objavi komentar