30. 10. 2013.

Dnevne degustacije 8 - Vrećice iz razmjene


Ukoliko pratite Facebook stranicu ovog bloga onda je vrlo moguće da ste upoznati i sa čajnim razmjenama koje se organizuju jednom mjesečno. Za one kojima je to pak nepoznanica možda bi bilo najbolje da svrate u našu malu grupu koja se u zadnje vrijeme i ne može više tako nazvati budući da se na jednom mjestu (do ovog trenutka) okuplja preko 160 ljubitelja čajeva, razmjena i dobrog druženja.

Iako sam u početku mislio da će grupa okupljati manji broj zagriženih ljubitelja čaja koji će onako usput razmjenjivati čajeve i svoja iskustva, već nakon par razmjena počeo sam sumnjati kada sam primjetio da u naše društvo hrle iz svih dijelova bivše države pa i šire.

Želim da se zahvalim svim članovima ove grupe bez kojih ne bi imali to što danas imamo, a posebno bih da se zahvalim onima koji su doprinijeli da se čar našeg druženja pročuje i primami ljubitelje čaja kao i one koji će to tek postati.

Za ovakav uvod postoji jedan razlog, a to je...

...da grupa, kao i same razmjene slave 1. godinu svog postanka!

Kroz razmjenu i druženje shvatio sam da je svrha čaja izmeđuostalog i da bude podijeljen s nekim, te da zauzvrat spaja osobe različitih interesa i ukusa i tako stvara nova prijateljstva.

Kako su čajevi u vrećicama pomalo zanemareni na ovom blogu, probrao sam par vrećica iz dosadašnjih razmjeni u kojima sam posebno uživao. Još jednom bih da se zahvalim onima koji su mi slali ove čajeve i tisane, nadam se da ćete se prepoznati.


Sweet Dreams (Teekanne)

Infuzija ovog tisana je bistrog i svijetlijeg smeđeg tona it koje se izdiže aroma lavande uz suptilnu eteričnost, te note kamilice i limun dodir mesile (matičnjaka). U ustima ostavlja povrtno bogat okuz uz izraženu svježinu i limunasto-eterični završetak. Između gutljaja i dugo nakon ispijanja na nepcu se zadržavaju note lavande i kamilice te limunast završetak melise. Iako je aroma kod ove mješavine bilja naglašena ipak je nenapadna i sveukupno ugodna.
 Ginseng + Limun (Biofarm)

Infuzija je svijetlo-zlatnog tona, blago mutna, i uz umjerenu te prirodnu aromu limuna kojoj je pridužena korijenasto-zemljana nota ginsenga praćena paprenošću koja se može naslutiti.
Budući da je u ustima blago kiselog okuse najvjerovatnije se radi o dodatku limunske kiseline, koju prati veoma blaga gorčina limunove korice kako se šalica polako ispoja. Ono što je za pohvalu kod ove vrećice je da su okus i aroma kroz svaki gutljaj konzistentni, a pri kraju šoljice se da osjetiti i veoma blaga slatkoća te nešto eteričnosti koja sjedi na nepcu.

Chamomile Honey & Vanilla (Twinings)

Namakanjem vrećice 3-5 minuta dobije se relativno bistra infuzija ćilibara. Aroma kamilice je blago izražena uz sladak završetak i suptilnu i finu aromu vanilije koja se zadržava na nepcu. Kamilica i vanilija se dobro slažu u ovoj kombinaciji i riječ je o dobro balansiranom čaju. Kamilica je mogla biti možda malo više izražena, ali sve u svemu riječ je o dobroj kombinaciji.
Inner balance calming herbal tea (Teekanne)

Svijetliji ton rooibosa i honeybusha, blago eteričan na vrhu uz primjetne note paprene metvice, te veoma suptilnu zemljast i nešto izraženiju slatkoću sličnoj sladiću. Slatkoća vremenom popriva blagu asocijaciju na med, dok se uz eteričnost paprene metvice javljaju tragovi nota koje se mogu naći kod rooibosa joda iz rooibosa.


Sudamerikanischer Inka Orange-Gewurze (Messmer)

Tupi smeđi ton, na površini veoma fina i prirodna aroma narndžine kore uz obris gorčine. Okuso blago zemljast uz asocijaciju na razovodnjen pu erh. Inicijalno su dominantne note paprenosti i suhoće poput one kod muškatnog oraščića ali glavnu riječ već nakon prih gutljaja preuzima slatkasta nota narandže na korijenu jezika koja se zadržava. Na vrhu jezika se zadržava nešto paprenosti. Ova mješavina bi bila skoro savšrena da lapacho koji je korišten kao baza nije tako neutralan po okusu, tako da u konačnici imamo čaj blagog tijela te ugodne i prirodne arome.
Herbs & Fruits - Lemon verbena - Rosemary, Lemon (Milford) 

Blago mutan ton ćilibara uz primjesu smeđe, na vrhu dominira robusna ali ne i pretjerana eteričnost ruzmarina uz svježinu limunske verbene što na kraju ostavlja lagan dojam u ustima uz blago sočan i eteričan završetak obogaćen s malo slatkoće. Note limuna su nedovoljno izražene u ovoj mješavini.
Preporuka za one koji čajeve vole nešto blažeg okusa ali  i nešto više eteričnost koja je u ovom slučaju prisutna u ruzmarinu i verbeni.
Pu-Erh (Twinings)

Srednjeg tijela, veoma čist us suptilnu slatkoću i aromatičnost poput nekog drveta (sandalovina i sl). Izrazito nenapadan (rijetko se kome Pu Erh svidi na prvu) i odličan za prvo iskustvo s čajem ove vrste ukoliko vam je dostupan.



Sweet Chilli (Yogi Tea)

Blago mutan uz nešto taloga, biljno aromatičan prema toplo-slatkom spektru, javljaju se asocijacije na kamilicu. Već na vrhu usta je izraženo sladak te praćen kratkom i veoma suptilnom paprenošću chilija uz slatko-sočni završetak. Slatkoća u grlu se dugo zadržava tokom ispijanja. Ono što je interesantno za ovu mješavinu je to da je tokom ispijanja svakog gutljaja okus jako izražen na početku i kraju, dok je na sredini usta skoro neosjetan.

Organic Redbush Tea (Clippers)

Tipična boja infuzije za rooibos, gladak u ustima i blago zemljast te uz slatkast završetak u grlu (slično sladiću) koji se zadržava nakratko. Okus joda koji se susreće kod rooibosa je dosta blag, što lično preferiram. Tokom ispijanja moguće je primjetiti i veoma suptilnu cvijetnu notu.
Veoma fin i ugodan čaj, organski uzgojen te zapakovan u veoma lijepu vrećicu. Preporuka.

I dok mirisne pošiljke putuju preko granica, uzbuđeni i nestrpljivi učesnici uživaju u ugodnom društvu uz dobar čaj, budite i vi jedan od njih!

Nema komentara:

Objavi komentar