24. 08. 2013.

Sikkim Temi TGFOP I (Franz & Sophie)


Sikkim je jedna mala indijska savezna država na sjevero-istoku te zemlje, veoma blizu savezne države Assam. Bašta Temi je osnovana 1969. godine i zauzima površinu od 177 hektara a od 2005. godine počinje sa implementacijom organskog uzgoja i proizvodnje čaja.

Danas je ova bašta veoma cijenjena, te iako ne tako zvučnog imena i velikog obima proizvodnje kao neke druge indijske savezne države, ipak uživa visoku reputaciju kod čajoljubaca širom svijeta.

Priprema:

List: 3 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: 100C
Infuziranje: 3m

Suhi list - Sitan (do 1 cm) i prošaran nijansama smeđe, zelene i bijele (vrhovi). Fragmenti su svjetliji i obično zelenih tonova. List odaje blagu cvijetnu notu uz nešto suhoće i voćni dodir te sveukupno asocira na Darjeeling.


Mokri list - Cvijetno-trpka aroma uz suhu notu i asocijaciju na Darjeeling, baš kao i kod suhog lista, bez ikakvih promjena i odstupanja. List je tanak i sitan, te je moguće da je u pitanju kineska biljka (var. Sinensis) od koje se izrađuje i Darjeeling. U hrpi se može pronaći i nešto vrhova, obično slomljenih, a stabljika je prisutna u neznatnoj količini.



Infuzija (3m) - Bistra i svjetlije bakarno-smeđe nijanse, bez ikakvog taloga (korištena je cjediljka). S površine se uzdiže cvijetna aroma uz izvjestan "ugriz" za vrh nosa od nekih drugih nota koje ne mogu tačno definirati. Cjelokupan ugođaj je omotan notama bilja (sveukupna asocijacija na ljekovito bilje) i melase.

U ustima srednjeg tijela, relativno blag ali i kompleksan. Na početku djeluje osvježavajuće uz ugodnu dozu trpkoće dok se na sredini ističu preprženost i melasa a na kraju je primjetan dodir slatkoće uz kratkotrajnu notu meda. Između gutljaja javlja se slatkoća dužinom jezika i cvijetne note u grlu. 


Naposlijetku, ovaj Sikkim Temi je jako sličan Darjeeling-u uz blagu svojevrsnu varijaciju te kao takav je vrijedan preporuke.

 Konačna ocjena - 90/100

Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912,     China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu Lu

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar