17. 06. 2013.

Xinjiang Kunlun Xueju (Daoli - Teaspotting)


Kunlun Xueju (u prevodu "Snježna hrizantema") sam proljetos dobio kao uzorak od Teaspotting. Riječ je o vrsti hrizanteme (srodna tratinčici) koja potječe iz sjeverozapadne kineske provincije Xinjiang u kojoj, uzgred rečeno, klimatski uslovi nisu povoljni za uzgoj klasičnog čaja. Svoju popularnost ovaj tisan je stekao kroz blagotvorno djelovanje na krvni pritisak, holesterol, krvne žile te, izmeđuostalog, i veoma prijatan okus.

Iako nisam neki ljubitelj tisana, tj. biljnih čajeva, ovaj je uspio zadobiti moju punu pažnju i impresionirati me svojom kompleksnošću, a samim tim i našao put do bloga.


Suhi list - Loptasti cvijet sa toplim narandžastim tonom latica na čijem vrhu su vidljive crvene tačkice (tučkovi i prašnici?) uz žuti polen između. Ispod latica prema stabljici vide se podlatice crvenkaste boje te bijeli pamučni trag na mjestu gdje je glavica cvijeta odsječena od stabljike. Aroma je blaga uz karakterističnu aromu hrizanteme koja je zaokružena skoro melasastim notama.
Vrijedi istaći da (nazovimo je) klasična kineska hrizantema ima izraženiju cvijetnu aromu sa intenzivnom notom svježine, tako da već u izgledu i aromi snježna hrizantema daleko odudara klasične.


Priprema:

List: 1,5 gr
Porculanski gaiwan 85 ml
Temperatura: 90 C
Infuziranje: ispiranje - 45s - 75s - 105s - 135s - 165s



Infuzija I (45s) - Bistre crvene boje uz narandžast rub šoljice, kao kod crnog čaja ili hibiskusa. Aroma je osvježavajuća, tipična za hrizantemu. Prvi gutljaj ovaj tisan predstavlja glatkim prelazom u ustima i osvježavajućim karakterom. Dalje ispijanje donosi određen dojam gustoće na jeziku neposredno nakon gutanja.
Interesantno je da u ovom obliku ovaj tisan podsjeća i na kantarion (infuzija i mokri list).

Infuzija II (75s) - Tamnijeg crvenog tona, moglo bi se reći - bordo. U ustima srednje puna, veoma ukusna, osvježavajuća i blago travnata uz asocijaciju na domaću mentu (piperita). Gustoća u ustima je više izražena nego u prethodnoj.

Infuzija III (105s) - Okus nadomak sočnog, poput domaćeg biljnog temeljca. Infuzija je veoma eterična uz još izraženiju asocijaciju na mentu od prethodne. U grlu ostaje kombinacija papreno-kiselog utiska, nešto kao kod crvenih narandži.


Infuzija IV (135s) - Ton sada već prelazi u pad te manifestuje u narandžastoj nijansi, međutim okus ne prati taj pad jednakim intenzitetom i imamo jednu šoljicu izbalansiranih elemenata gdje se je sočnost najistaknutija.

Infuzija V (165s) - Ton infuzije i dalje blijedi prema svijetlijim nijasama narandžaste, okus se i dalje drži  , međutim naslućuje se nagli pad. Asocijacija na crvenu narandžu je podjednako prisutna kao i kod prethodnih namakanja.


Mokri list - Volumen cvijeta se udvostručio, usporedbe radi, kod klasičnog čaja taj volumen se nerijetko i upetostruči. Voda koja se zadržala na cvijetu daje jedan masan dojam a glavice cvijeta su poprimile tamniju nijansu. Cvijet je još uvijek mirisan i svjež, te je mogao dobro se pokazati u još barem 2-3 namakanja.

Dodatna bilješka: u razgovoru sa suvlasnikom Teaspotting-a, neposredno nakon degustacije, saznao sam da je bilo dovoljno koristiti 12 cvijetova (u degustaciji je korišteno oko 30) za zadovoljavajući rezultat (prema tvrdnjama suvlasnika).

Ovaj tisan možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 89/100





Nema komentara:

Objavi komentar