09. 06. 2013.

Wu Lu (Franz & Sophie)


U dvije godine svog rada Franz & Sophie je postepeno širio svoju ponudu, a isto tako i izbacivao neke  čajeve (Oolong Kina, Selim Hill, Pi Lo Chun Bai Ye...). Prošle godine na police je stigao i Wu Lu, tada meni nepoznat zeleni čaj koji je ubrzo postao jedan od favorita, pogotovo ako se uzme u obzir da zelene čajeve ne pijem tako često kao crne ili oolong-e.

Do sada sam popio pedesetak grama ovog čaja iz berbe 2011, te je vrijeme da vam predstavim još bolju berbu iz prošle godine. Vjerujem da ovaj čaj ima potencijal da zadovolji svačije nepce.

"Wu znači magla, Lu označava zeleni pupoljak lista čaja. Wu Lu je jedna od najstarijih vrsta zelenog čaja koji se uzgaja na planini Yantou često pokrivenoj maglom, u jugoistočnoj provinciji Zhejiang. Ovaj ručno ubrani organski uzgojeni zeleni čaj ima duge tamno-zelene listove i spada u deset najcjenjenijih kineskih zelenih čajeva. Blag je, sladak i aromatičan. Moguće je više puta zaliti isti čaj."


Priprema:

Stakleni čajnik 250 ml
List: 5,4 gr
Voda: 75 C
Namakanja: 1m, 1m, 1m30s, 2m

Suhi list - Tamnih zelenih tonova uz nešto svijetlije nijanse središnjom venom. List je uvijen usko po dužini te veličina varira, a u hrpici je prisutno i nešto stabljike koja je vrlo tanka. Ponegdje se mogu vidjeti i više uvrnuti listovi koji donekle naginju i podsjećaju na gunpowder. Lom lista i manji fragmenti su relativno neprimjetni. List odiše blagom cvijetno-voćnom aromom maline. 


Infuzija I (1m) - Bistra, blijedo žuto-zelenog tona, srednje puna i skoro gusta u ustima. Ugodnih cvijetnih nota uz sladak i voćno-aromatičan završetak. Wu Lu je jedan od blažih zelenih čajeva kojeg u ovom slučaju karakteriše trag ugodne i osvježavajuće gorčine bez trpkoće, nešto što bi moglo dobro prijati ljeti, rekao bih.  Naredni gutljaji otkrivaju povrtne tragove mladog graška, kao i sazrijevanje infuzije u žuti ton. Kako se čaj hladi primjetno je i povećanje slatkoće. Između gutljaja ostavlja blago suho-trpak dojam na jeziku i u grlu, a opet u drugu ruku osjeti se glatkoća na jeziku i nepcu. 

Infuzija II (1m) - Dosta svježija od prve, teško je ne primjetiti više izražene cvijetne elemente koji nadjačajvaju ostale elemente, uključujući i slatkoću. Kako se hladi ponovo pokazuje porast slatkoće ali ipak nedovoljno da sustigne cvijetne elemente. Par gutljaja kasnije javlja se i blaga eteričnost u grlu.


Infuzija III (1m30s) - Cvijetne note su u padu a do izražaja dolaze voćni elementi koji sa slatkoćom daju jednu ugodnu kompoziciju. Kao i kod prethodne šalice, prisutan je trag ugodne gorčine.

Infuzija IV (2m) - Čitav dojam i okus je u padu, infuzija je veoma blaga a svi elementi su prigušeni, dok je ipak među njima najistaknutija slatkoća. Svakako može proći.


Mokri list - Mlad, tanak, svijetlo-zelenih nijansi uz pokoju tamniju kod većeg lista. List je relativno cjelovit uz mlade i tanke stabljike spojene sa listom.


Konačna ocjena - 91/100



Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:


Nema komentara:

Objavi komentar