23. 06. 2013.

Bi Luo Chun (Teavivre)



Bi Luo Chun je jedan od kineskih čajeva koji je na listi deset najpopularnijih, međutim u svojoj kategoriji (zeleni) je, čini se, u sjeni Long Jing-a. Kineska provincija Jiangsu, odakle ovaj čaj i potječe, nije baš poznata po svojim renomiranim čajevima kao što su to npr. Fujian ili Yunnan, međutim svaki strastveni čajopija će uz Jiangsu odmah asocirati i Bi Luo Chun.

Ovaj čaj koji se može prevesti kao 'Mali proljetni puž' se bere malo prije proljeća, tj. proljetne berbe i karakteriše ga uvrnut i upržen list koji ponekad doista podsjeća na školjke malih zelenih puževa. Međutim, ovaj 'proljetni puž' s kojim vas upoznajem je daleko od te vizuelne komparacije budući da je obradi lista posvećena posebna pažnja što na kraju rezultira u posebnoj delikatnošću.

Suhi list - Relativno sitan, uvijen i blago volumenozan, te pomalo tupih zelenih tonova uz oko 40% vrhova i lista prekrivenog bijelim dlačicama. Aroma lista je veoma svježa, travnata uz intenzivne note mladog graška. Puhanjem toplog zraka u list otkriva jedan skriveni orašasti element koji ponajbliže asocira na kesten i indijski oraščić.

Priprema:

List: 7,4 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: 1m - 1m30s - 2m


Infuzija I (1m) - Nakon procjeđivanja list otkriva bogate note kukuruza i patlidžana. Infuzija je zeleno-žutog tona i relativno bistra uz malo taloga na dnu sačinjenog od sitnih fragmenata lista. Mekane slatkasto-povrtne note se izdižu iz šalice. U ustima je srednjeg tijela, i ostavlja bogat povrtno 'zelen' dojam, nešto poput japanske Senche uz jednu dozu ugodne trpkoće koja je praćena mekoćom te završena kukuruznom slatkoćom. Naredni gutljaji nose još prepoznatljivih povrtnih nota iz morkog lista od maločas (patlidžan) kao i orašast dojam na kraju. Ostatak šalice pokazuje dominantan element patlidžana koji je još dodatno praćen blagim 'ugrizom' na vrhu jezika, nešto slično kao što to patlidžan ponekad može i učiniti..

Infuzija II (1m30s) - Jarkog zlatnog tona uz određenu 'gustoću'. Na površini su više naglašene note pečenog kestena u odnosu na povrtni karakter koji je dominirao u prvoj infuziji. Također se može primjetiti kako je druga šalica manje slatka ali i više trpka (ali u ugodnom domenu) u odnosu na prethodnu, što dovodi na sumnju da je možda list infuziran duže nego je trebalo.

Infuzija III (2m) - Ton za nijansu blaži, kao i trpkoća, što je zapravo i ugodno iznenađenje budući da je očekivan dalji porast ove note koja može da pokvari dojam o čaju. Ova šalica je označena povrtnim karakterom uz dodir cvijetnih nota koje nisu mogle doći do izražaja u prethodnim. Primjetno je da u ovom trenutku ovaj čaj i blago isušuje usta.


Mokri list - Relativno cjelovit  i svijetlijih zelenih tonova. Fragmenati u ovom slučaju se mogu opravdati delikatnom karakteru lista kao i transportu. List je svježe mirisan uz dominantne povrtne note te nešto manje orašastih. Stabljika je tanka, što ukazuje na mlad list. Standard branja: vrh + list (ako se ne varam).


Kako je uzorak koji sam naručio (oko 14 gr) bio dovoljan i za degustaciju uz gaiwan, nisam oklijevao da to i učinim.

Priprema: 

List: 4 gr
Gaiwan 85 ml, porculan
Temperatura: 80C
Infuzijranje: 30s - 50s - 1m20s - 1m40s

Infuzija I (30s) - Srednjeg tijela i travnato-povrtan karakter uz gorak povrtni obris na završetku.

Infuzija II (50s) - Jednak prethodnoj uz više izraženu povrtnu gorčinu (na granici ugodnog) i završetak slatkog kukuruza.


Infuzija III (1m20s) - Pored povrtnog karaktera i gorčine iz prethodne infuzije treća infuzija nosi i dodatnu dozu blaže trpkoće.

Infuzija IV (1m40s) - Bez gorčine, relativno blag ali zadržava karakter povrća.

Dodatne note - Između infuzija na jeziku se stvara orašasto-sladak 'film'.


Iako je ovaj Bi Luo Chun na momente pomalo oštar, to nadoknađuje svojim kompleksnim i bogatim karakterom koji će poljuljati svačija čula, a pogotovo onih koji vole jak zelen čaj. Ruku na srce, mislim da ovaj čaj pripremljen na ovaj način neće naći mjesto kod onih koji čaj vole u  suptilnijem kontekstu, te im preporučujem neku drugu metodu (manje lista, kraće namakanje) kako pronašli užitak u šalici svježeg Bi Luo Chun-a kojeg možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 94/100


Nema komentara:

Objavi komentar