26. 05. 2013.

Organic Bailin Gongfu (Teavivre)


Teavivre u svojoj ponudi ima, moglo bi se reći, širok spektar klasičnih kineskih čajeva, među kojima se nalazi i par organskih. Jedan od tih je i svakako ovaj Bailin Gongfu iz kineske provincije Fujian koja je više poznata po svojim bijelim i oolong čajevima. Tanyang, Zhenghe i Bailin spadaju u kategoriju visoko cijenjenih (ali i nešto manje poznatih) crnih čajeva iz ove provincije sa naglaskom na njihovu mekoću i slatkoću (tzv. Minhong).

Ova organska varijanta Bailin-a potječe sa planine Taimu, te je ubran u aprilu prošle godine i ručno obrađen s mnogo pažnje i vještine, odakle i potječe sufiks 'gongfu'.  

Suhi list - Mat crne boje uz vrlo malo zlatnih vrhova. Moguće je naći ovaj čaj i sa dosta više zlatnih vrhova što ga čini i neproporcionalno skupljim, tako da je Teavivre napravio dobar potez nudeći kategoriju sa malo skromnijom količinom vrhova - ipak, riječ je o jednom od njihovih najprodavanijih i najpopularnijih čajeva. 

List je relativno sitan (od par mm do 2,5 cm) i uvijen po dužini uz izraženu preprženost i cvijetni obris. Ako se napravi komparacija sa običnim Bailin Gongfu, onda ovaj drugi je svjetlijih nijansi crne uz duži list i malo više zlatnih vrhova.


Priprema:

Porculanski gaiwan 85ml
List: 5 gr
Voda: 85 C
Namakanja: ispiranje, 20s, 30s, 50s, 1m10s, 1m30s


Infuzija I (20s) - Bakreno-smeđi ton konjaka, upečen dojam uz blag ali i pomalo agresivan element cvijeta. Prvi gutljaj ovog čaja je nezaboravan po svom intenzivnom voćno-kiselom elementu, koji se nakon toga javlja tek suptilno. U ustima pored umjerene preprženosti i melase dolaze do izražaja i cvijetne note koje se prožimaju nepcem na preprženoj 'podlozi dugo nakon gutljaja. Naknadno se daju primjetiti i note sirovog kakaa. U narednim gutljajima kiselost se skoro gubi dok dolazi do razvijanja nota meda. Prva infuzija je srednje punoće uz gustu, skoro pjenast dojam u ustima. 


Infuzija II (30s) - Puniji ton, bliži tipičnom crnom čaju. U ustima primjetno puniji od prethodne infuzije uz razvijenije note melase. Završetak više naginje prema cvijetno-aromatičnom nego preprženom, te u narednim gutljajima nagovještava potencijalnu suhoću.


Infuzija III (50s) - Jednakog tona, savršeno balansirani svi elementi, bez dominacije ijednog. Voćna kiselost daje završni dodir karakteru šoljice. Zadnji gutljaji pokazuju obrise citrusa.


Infuzija IV (1m10s) - Ton infuzije vidljivo u padu (prema narandžastom), kao i punoća okusa. Cvijetni elementi se drže, kao i voćna kiselost. U ustima se javlja blaga suhoća uz blago skupljanje (ne u kontekstu trpkoće).

Infuzija V (1m30s) - Narandžast ton. Veoma suh u ustima, preprženost i ostali elementi suptilni.


Kako je od uzorka koji je težio nešto malo preko 7 gr ostalo dovoljno za još jednu pripremu, odlučio sam isprobati ovaj čaj po engleskoj metodi: 2,25 - 2,5 gr na 250 ml ključale vode i infuziranje od 4-6 minuta. Kako je list delikatan, ipak sam sačekao da se voda ohladi na nekih 90 C i namakao 4 minute. Na ovaj način čaj pokazuje srednju punoću uz jedan svježiji karakter protkan dodatnim povrtnim notama. Iako je riječ o ukusnoj šalici crnog čaja, ipak preferiram ovaj Bailin u gaiwanu gdje se sve njegovi aduti dolaze do punog izražaja.



Mokri list - Smeđeg tona prošaran tamnim nijansama maslinasto zelene. Uočljiva određena količina mladih i tankih stabljika. Vizuelno mokri list podsjeća na Teavivre-ov Keemun (sitan i uzak). Pobliže iz listova izviru elementi prepečenosti uz jedan primjetan trag cvijeta.


Konačna ocjena 88/100

Ovaj čaj možete naručiti ovdje.


Ostale recenzije Teavivre čajeva:

Zeleni:
Huang Shan Mao Feng,

Crni:
Keemun Grade 2Keemun  Grade 1Keemun  Hao Ya,

Oolong:
Taiwan Jin Xuan Milk OolongTaiwan Jin Xuan Milk Oolong (aromatiziran)

Nema komentara:

Objavi komentar