10. 03. 2013.

Srebrni Vrh/SilverTrip (Daoli)


U Novu godinu blog je ušao sa recenzijom Črnog Vrha od Daoli, jednim od najimpresivnijih crnih čajeva koje sam imao priliku probati. Za kraj ovog mjeseca odlučio sam recenzirati jednu rijetku vrstu Pu Erha koju mi je ovaj slovenački dobavljač izmeđuostalog poslao.

Čitajte dalje i saznajte kako se ovaj 'grumenčić' pokazao.

Pu Erh se susreće u dva oblika Sheng (nefermentiran - odnosno prirodno fermentiran) i Shu (fermentiran sa naglaskom na dug period post-fermentacije). Za Sheng se može reći da se dobija slično zelenom čaju, listovi starijih grmova, pa i čajnih stabala se termički obrade i mogu se konzumirati istog momenta. Međutim, pošto je sastav starijih listova bogatiji određenim tvarima koje ovaj čaj prvobitno čine oštrim i ne tako ugodnim za piti naspram delikatnijih klasičnih zelenih čajeva, ovakav konačan proizvod pokazuje potencijalno povoljnu promjenu u hemijskom sastavu i rezultatu u šoljici kroz periode 'ležanja' i dozrijevanja, nešto poput vina.


Za degustaciju ovo čaja koristio sam:


Čajnik od borosilikatnog stakla - 250 ml
Grumenčić čaja - 3,7 gr
Voda - 90 C
Namakanja (3) - 120s, 240s, 460s

Suhi list djeluje lagano naspram nekog drugog Pu Erh čaja ovog oblika, sastoji se od sitnih bijelih vrhova prošaranih smeđim i crnim tonovima stabljika. Odaje blago cvijetnu aromu uz izvjesnu suhoću u zraku te podsjeća na Silver Needle


Prva infuzija je bistre boje šampanjca i blago naginje na zlatnu. Uz izražene note melase i cvijeta, arome je  teško bolje opisati, ali jednom riječju - bogata. Okus u ustima je srednje pun, svilenastog dodira uz slatkoću koja se prostire cijelom dužinom jezika a cvijetni elementi se razvijaju pri samom kraju. Završetak je skoro sočan, uz asocijacije na koštunjavo voće i šipurak, te relativno dug i sladak. 

Interesantno je da je slatkoća koja asocira na onu od cvijetnog meda više izražena dok je čaj topao, tj. postepeno se gubi kako se čaj hladi.
Nakon pola šolje moguće je primjetiti i blagi ugriz u grlu, baš kao kod bogatog meda. U sažetku, dosta asocira na Silver Needle uz mnogo veću intenzivnost.



Druga infuzija poprima narandžasto-zlatni ton, jednako je puna kao i prethodna ali je slatkoća više naglašena u odnosu na cvijetne elemente.



Treća infuzija je tonom identična prethodnojo te su ovaj put dominantni voćni elementi. Slatkoća je u padu ali je u ravnini sa cvijetnim notama, što daje jedan balans ovoj šoljici. Kroz tri šoljice 'dozrela' je slika livadskog meda sačinjenog od elemenata melase, šipurka, cvijeta i slatkoće. 



Mokri list pokazuje dosta grančica koje su se 'krile' u ovom grumenčiću. Dužina lista varira, ali generalno je riječ o vrhovima uz pokoji otvoreni, te je vidne 'mesnate' teksture. Na pojedinim listovima moguće je primjetiti i male znakove oksidacije.

Ovaj čaj po svoj prilici više liči na bijeli (što vjerujem i da jeste, budući da je samo sušen na suncu), nego na klasični Sheng Pu Erh. Srebrni Vrh možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 93/100


Ostale recenzije Daoli (Teaspotting) čajeva:

Crni:
Črni Vrh/Black Top - Dian Hong (Daoli),

Zeleni:
Bi Luo Chun (Daoli - TeaSpotting),



Nema komentara:

Objavi komentar