31. 03. 2013.

Dnevne degustacije 7 - aromatizirani tisani od Franz & Sophie


Rooibos, hibiskus, jabuka i honeybush su najčešće korištene baze za blendanje/aromatiziranje tisana. U svijetu su popularni i lakše se usvajaju od strane mlađe populacije u odnosu na jedan Pu Erh, Lapsang Souchong ili Bi Luo Chun. Naravno, isto vrijedi i za aromatizirane varijante čajeva.

Tokom dvije godine redovnog posjećivanja čajdžinice Franz & Sophie imao sam priliku probati više aromatiziranih tisana, a najbolji su do sada i recenzirani. Kako moji interesi polako odmiču od aromatiziranih čajeva, a samim tim i tisana, odlučio sam obraditi aromatizirane tisane za koje mislim da su vrijedni i vaše pažnje.

Među najdražim blendovima na bazi rooibosa izdvojio bih Ananas-đumbir Chai. Riječ je o osvježavajućoj kombinaciji, čini se, jednakog odnosa verbene i rooibosa, koji su dodatno ukrašeni plavim cvjetovima različka i crvenog bibera. Ostali sastojci su nešto manje primjetni u mješavini ali se svakako pokazuju u šoljici.

U šalici dominira svježa eteričnost verbene te blago pikantni đumbir. Ananas se vrlo teško primjeti ako se mješavina pripremi prema upustvima, međutim namakanje od nekih pola sata će ga itekako istaći, uključujući i slatkoću.



'Aladinova zimska čarolija' je rijedak primjer tisana na bazi jabuke, danas je hibiskus taj koji najčešće služi kao baza za isticanje voćnih elemenata, što se npr. može susresti sa 'voćnim' čajevima na policama trgovina. 
Jabuka je nešto blaža, laganija i malo trpka u odnosu na hibiskus, te dozvoljava i jasnije razvijanje voćnih komponenti uz jedan razblažen, skoro vodenast dojam.

Hibiskus u ovoj mješavini je u veoma maloj količini, odnosno u ravnomjernom odnosu sa ostalim sastojcima, a sama infuzija je veoma svježa u dosta voćne asocijacije. U ovom slučaju jabuka je dominantni element, blago kisela, ali ne i trpka. Iako je riječ o veoma ugodnoj mješavini, nekima će biti možda preblaga. 



Zeleni rooibos je nešto novo na našim prostorima, riječ je o samo djelimično oksidiranom listu rooibosa u odnosu na klasični koji inače susrećemo u intenzivno bordo-crvenom tonu zbog svoje potpune oksidacije. Krajnji rezultat u šoljici je skoro drastično drukčiji, sa bolje definisanim karakterom i prijatnim, osvježavajućim  dojmom.

'Pečene jabuke' za bazu imaju zeleni rooibos i zeleni honeybush (o kojem ću pisati nekom drugom prilikom) uz nekoliko dodatnih sastojaka te aromu koja naposlijetku ostavlja jak dojam pečenih jabuka. Infuzija je svježa i lagana, praćena aromom pečenih jabuka cijelo vrijeme te je završetak blago papren uz note kardamoma. Na samom dodiru sa usnama i vrhom jezika moguće je kratkotrajno primjetiti svilenast dodir. Fino balansirana mješavina koja asocira na jesen.


'Čoko-nana' je jedan od intenzivnijih tisan-baziranih blendova koje Franz & Sophie ima da ponudi. Iako naizgled izgleda prejednostavan, šalica čoko-nane će kroz jako izražen kroz eteričnu aromu mente te fine čokoladne note koje slijede nakog svakog gutanja zadovoljiti nepce sladokusca (jaka asocijacija na Royal Mints i After Eight čokoladice). Uprkos svom intenzitetu, menta ipak ostavljaja prirodan dojam a kakao se može osjetiti dugo nakon ispijanja. Rooibos se pokazao kao odlična podloga u ovom slučaju.


 U mojim dosadašnjim iskustvima, rooibos se najčešće koristio kao baza na kojoj se 'grade' ostali elementi u relativno suptilnom obliku, dovoljno intenzivni za uživati u njima ali ne i dovoljno da nadjačaju samu bazu. 'Ljuti bazar' je mješavina koja ide u jednu drugu krajnost gdje uz jednaku količinu rooibosa i đumbira daje nezaboravan papren ugođaj praćen izraženijom slatkoćom sladića koji se dugo zadržava. Ostali elemeni su skoro neprimjetni, reklo bi se u sjeni đumbira i sladića. Topla preporuka zimske, ali i ljetne dane.
 

Za jednu od narednih epizoda dnevnih degustacija odbradiću i aromatizirane zelene i crne čajeve od Franz & Sophie, a za slijedeću degustacijske note čajeva iz razmjene koje sam dobio.

Ostale recenzije aromatiziranih tisana of Franz & Sophie:

Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar