09. 02. 2013.

Pai Mu Tan 6900 First Grade (Franz & Sophie)


Pai Mu Tan je klasični bijeli čaj iz kineske provincije Fujian, poznatiji još kao i Bijeli božur (White Peony) i često drukčije naglašen kao Bai Mu Dan. U proljeće čajni grm se budi i listovi bujaju u zatvorenoj cjelini  (u čajnoj terminologiji poznatijeg kao 'vrh' - eng. 'bud') da bi u naredne 2-3 sedmice postepeno odvojili i razlistali. U tom periodu takvi listovi se koriste za izradu ovog čaja kojeg karakteriše veliki volumen i specifičan biljno-cvijetan profil i prirodna slatkoća.

Zbog svog skoro nepromijenjenog oblika, list ovog bijelog čaja je veoma krhak, te se preporučuje pažljivo rukovanje i skladištenje kako bi se u njemu moglo i maksimalno uživati. Lomljen list brže otpušta aktivne tvari u vodi i samim time rezultira u manje profinjenom i više oštrom okusnom profilu.


Suhi list je izrazito šaren gdje ovisno o više elemenata dominiraju zeleni ili smeđi tonovi kao određena količina sitnih bijelih vrhova, što dodatno utječe na kategorizaciju. U ovom slučaju ovaj Pai Mu Tan ima naočito visok broj bijelih vrhova što ga svrstava u više kategorije. List je upečatljive brašnjave arome uz obrise sušene trave i izvjesne note svježine koje ne mogu tačno odrediti.


Kao i kod većine čajeva, postoji više načina da se pripremi ovaj. Zapadna škola preporučuje niže temperature (70-85C) te namakanja od 1-5 minuta, dok kineska preferira kratka namakanja uz temperaturu i do 90C. Ovaj put ću prezentirati zapadnjačku metodu pripreme uz 3 gr suhog lista na 250 ml vode na 75-80C i namakanjem od 4 minute.

Ono što je zanimljivo kod ovog čaja je to da se većina lista zadržava na površini zbog svoje velike površine i zraka koji se zadržava ispod i sprječava ga da potone. Nije rijetkost vidjeti nakon procjeđivanja djeliće lista koji nisu dotaknuti vodom.


Procjeđivanjem se u šoljici nazire blag smaragdan ton koji za samo par trenutaka poprima zlatne nijanse, vrlo slične onima kod pojedinih zelenih i oolong čajeva. Aroma koja se izdiže odaje izvjesnu slatkoću uz primjese cvijeta i suhe trave. Prvi gutljaj otkriva bogatu paletu nota uz srednju punoću i svježinu. Kako je list vrlo malo obrađen (termička obrada i sušenje) nije došlo do određenih hemijskih procesa koji mijenjaju konačan rezultat, već daju jedinstven rezultat koji je teško većim dijelom asocirati sa nekim drugim čajem.

Ovako pripremljena šalica obiluje izraženim biljnim, kao i nešto suptilnijim cvijetnim i voćnim elementima koji su praćeni skoro sočnom slatkoćom i određenim brašnjavim obrisom (koji se meni lično ne sviđa) za kojeg mislim da dolazi od sitnih bijelih dlačica. Vrijedi još istaći da se pomenute note ne 'sjede' samo na određenom dijelu već se kreću kroz usta i smjenjuju i dopuštaju dug i ugodan završetak.


Kada se priprema sa kraćim namakanjem dobija se nešto manje intenzivan rezultat sa suptilnijim notama, ali takav način dozvoljava i dodatna namakanja koja donose izraženije biljne note i svilenast prelaz preko jezika uz moguću trpkost pri višim temperaturama.

Kada se priprema u hladnoj vodi, ovaj čaj pored pomenutih elemenata ispoljava i nezanemarive orašaste note.

Mokri list u odnosu na suhi ne dobija na volumenu kao što je to obično slučaj sa većinom čajeva. Razlog tome je što list nije oblikovan, nešto kao što je slučaj i sa Silver Needle bijelim čajem. Aroma mokrog lista zadržava dosta nota suhe trave i generalno biljnih nota.

Konačna ocjena - 86/100



Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui Min

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912,     China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai Ye

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar