17. 12. 2012.

Genmaicha (Hamasa-En)


Genmaicha je jedan od čajeva koje sam dugo vremena želio probati ali jednostavno nisam imao dobar izbor kod online trgovaca, s toga sam odlučio čekati na povoljnu priliku, i jednog dana, kao što kažu: strpljen, spašen - Genmaicha dođe meni pravo u ruke: ljetos dobih uzorak od meni do tada nepoznatog čajoljupca iz Hrvatske, a jesenas me je novo poznanostvo s trgovcem iz Japana obradovalo kutijom izdašnih uzoraka raznih čajeva iz Shizuoka prefekture. Jedan od tih je i Genmaicha, pa da počnemo.


Postoji više priča o nastanka ovog čaja, ili bolje reći miješanja čaja s uprženom rižom. Jedna od najdirljivijih je ona o neimenovanom samuraju i njegovom slugi Genmai-u. Sluga je jednom prilikom dok je pripremao čaj svom gospodaru slučajno prosuo nešto riže u čajnik sa tek zalivenim listovima, a kako je čaj u to doba bio posebno cijenjen i skup samuraj je odlučio skratiti za glavu svog slugu koji je sebi dozvolio trenutak nepažnje. Nakon učinjenog, ipak se odlučio popiti čaj, i tu je shvatio da je zapravo pogriješio, jer je jadan Genmai njegov čaj učinio samo ukusnijim. Svoje saznanje je podijelio sa ostaslim samurajima i ovu mješavinu nazvao Genmaicha (posthumno, Genmaijev čaj).

Ako se na trenutak trznemo iz priče za koju nema jakog osnova, slijedeći logiku složićemo se s jednim detaljem iz kratke priče gore: u davninama čaj je bio skup, veoma skup. Niži slojevi feudalnog Japana su nastojali da se približe višim, koliko toliko, s toga su imali određenu naviku pijenja čaja. Iako sigurno nisu mogli sebi priuštiti Matcha ceremoniju, drugorazredni listovi čaja su ipak bili dostupni u određenoj mjeri, a pošto su imali riže srazmjerno u dosta većim količinama neko je u određenom trenutku došao na ideju da sebi i svojoj porodici priušti češći užitak tako što je pomiješao to dvoje. Suho pržena riža brzo upija vodu i otpušta aromu i okus koji nadomješćuje one od lišća kojeg tek ima 20-30% u ovoj mješavini.

Međutim, Michael Harney u svojoj knjizi The Harney & Sons Guide to Tea nudi jedno dodatno, moderno objašnjenje. Prema njegovoj tvrdnji u dvadesetim godinama prošlog stoljeća domišljati trgovac čajem iz Kyota je došao na ideju elokventnog sjedinjenja dva najpoznatija usjeva Japana: riže i čaja. Iz ovoga, Genmaicha je složenica od Genmai, nepolirane smeđe riže i Cha - čaja.
U knjizi još stoji da je zadnjih godina ovaj čaj postao popularan među japanskom urbanom elitom te da se u SAD-u reklamiše kao zdrav napitak.


Genmaicha - mješavina suho pečene japanske riže i Bancha čaja u manjem omjeru. Aroma asocira na purane kokice.
 Veći dio mješavine (70-80%) čini prepržena riža nijansi karamel-smeđe. Listovi Bancha čaja su izlomljeni i grubo ispresavijani, ponegdje je moguće naći i peteljku od lista koja je veoma tanka ali pomalo i drvenasta. Mješavinom dominira aroma preprženosti i kokica.

Prepržena riža brzo upija vodu i bubri.

Listovi čaja su otvoreni, ujednačenog tona i pomalo kožnate teksture. Riža je nabubrila i pomalo je ljepljiva na dodir te je preprženo mirisna uz obris slatkoće. Aroma prepržene riže je jednako dominantna pa listovi čaja ne mogu doći do izražaja.


Bistra i svijetlo smaragdna infuzija karakteriše ovaj čaj.
Ovaj čaj sam pripremao prema uputstvu prodavača: 6 gr (3 čajne kašike) na 260 ml ključale vode uz dva infuziranja od po 30 sekundi.

Prva infuzija je bistra uz svijetlu nijansu smaragdno zelene, preprženo mirisna na kokice uz nešto taloga na dnu (sitne čestice od riže i malo lista). Genmaicha je laganog tijela, osvježavajuća, uz suptilne i delikatne travnate note koje se zavšavaju naglašenom preprženošću i notama puranih kokica. Neposredno nakon gutanja na ivicama jezika se javlja upečatljiva kratkotrajna slatkoća koja se ponovo javlja u nepravilnim intervalima.

Druga infuzija je skoro jednakog tona uz mali dodir žute, te za nijansu slabijih nota kokica. Svježina ne jenjava a preprženi karakter dolazi do većeg izražaja nego kod prethodnog infuziranja. Slatkoća  koja je u prethodnoj šoljici obitavala na ivicama jezika je sada na vrhu, te mimo toga može se primjetiti i određena sočnost.

Genmaichu možete naručiti ovdje po cijeni od 525 Jena za 100 grama, što je trenutno 4,75€. Na slici ispod su prikazani troškovi poštarine. I za kraj još da napomenem da u ovomjesečnoj razmjeni čajeva uzorak ovog čaja putuje za Crnu Goru. Ukoliko želite da učestvujete u mjesečnim razmjenama čajeva ili da se družite sa ostalim čajoljupcima učlanite se u našu grupu.


Ostale recenzije Hamasa-En čajeva: Houjicha

Konačna ocjena - 91/100

4 komentara: