03. 12. 2012.

Dnevne degustacije 3 - Bijeli čajevi od MingCha

Krajem prošlog mjeseca dobio sam tri uzorka bijelih čajeva od MingCha iz Hong Konga. Već neko vrijeme pratim njihovu Facebook stranicu na kojoj postavljaju dosta slika u kojima nerijetko sparuju čaj i hranu, a ponekad prave i kekse sa raznim čajem i cvijećem. Na jednoj od tih slika su postavili tri različita vrha bijelog čaja i pitali koji je koji, na što sam ja tačno odgovorio. Kao nagradu, poslali su mi uzorka ta tri čaja kako ih i ja mogu probati. 

Ovih dana je Martina (admin sa stranice) uradila mini-recenziju u stilu kolaža pa sam i ja odlučio da tako obradim ova tri čaja.

1. Silver Needle Supreme, 2. Genuine White, 3. White Peony Supreme (naljepnice na 1. i 3. su greškom zamijenjene)


Genuine White 

Riječ je o bijelom čaju polomljenog lista tamnih nijansi smeđe i trule višnje. U hrpici koju sam dobio kao uzorak se nalazi dosta dugih grančica a primjećuje se i dosta vrhova koji su djelimično prekriveni bijelim dlačicama. Suhi list odiše suhoćom i biljnim utiskom. Mokri list pokazuje nešto svjetlije tonove (bež, khaki) i jasno se mogu razgraničiti tamnija g
ornja i svjetlija donja strana lista. Mirišu toplo i herbalno uz naglašene note cedrovine i suhog konjaka.

Genuine White - Shou Mei - Obrve Dugovječnosti

Kroz Gongfu način pripreme u gaiwanu listovi su se infuzirali ukupno pet puta. Prva infuzija nosi dosta lagan i voćan okus uz sladak završetak i svilenast dodir preko dok naredne donose dominaciju biljnih tonova uz jednu punoću i pojavu blage trpkosti na krajevima jezika, suhoće, pa čak i dašak gorčine na samom kraju sesije. Impresivan dojam naspram skromnog izgleda lista i predviđenog rezultata.



White Peony Supreme

White Peony ili Bijeli Božur kako ga mi nazivamo je klasični bijeli čaj sa jednim vrhom i dva lista (kao na slici). Klasična zapadna metoda pripreme savjetuje korištenje 2-3 gr suhog lista i namakanje od 3-5 minuta s vodom na 80 C. Tradicionalna 'Gongfu' priprema s gaiwanom nalaže nešto višu temperaturu od 90-95 C i kratko vrijeme namakanja koje se sukcesivno povećav
a. 

White Peony Supreme - Bai Mu Dan - Bijeli Božur

Prva infuzija pokazuje jednu bistrinu i blag žukćast ton uz dodir zelene koji zrači kompleksnim biljnim notama i izvjesnom suhoćom. Prvim gutljajem otkriva se kristalno čist okus uz malo suhoće, cvijetnih nota i eteričnosti. Završetak je suptilno sladak i potpuno je neprimjetan ako pažnja nije usmjerena na čula. Drugo namakanje rezultira više zlatnim tonom i punijim okusom uz jednu kremasto-svilenastu teksturu na jeziku kao i pritajen dašak biljne gorčine u pozadini. Naredna namakanja donose više slatkast utisak uz izražene note šipurka kao i dodatnu dozu suhoće i blagog stezanja u grlu. Ova sesija se završila sa petom infuzijom u kojoj glavnu riječ vode slatkoća i malo ugodne gorčine.

Dobar primjer evolucije okusa i arome kroz ovaj način pripreme.


Silver Needle Supreme

Silver Needle je sinonim za nježnost, počevši od delikatnog lista prekrivenog gustim bijelim dlačicama koje ostavljaju dojam zečijeg krzna do same infuzije koja je u svakom aspektu delikatna i iziskuje smiren um da bi se u njoj u potpunosti uživalo. 
Ova vrsta bijelog čaja je najskuplja u svojoj kategoriji zbog toga što iziskuje velik trud u vidu ubiranja sitnih proljetnih izdanaka koji bi vremeno
m izrasli i razvili se u po nekoliko listova koji su par puta teži u odnosu na ovaj bijeli vršak.



Silver Needle Supreme - Bai Hao Yin Zhen - Srebrna Igla

Po svoj prilici i ova Bijela Igla je jedna od takvih. Kroz pipremu u gaiwanu ovaj čaj pokazuje nekoliko promjena, počevši od veoma laganog tijela i blagog voćnog utiska u prvom infuziranju do punijeg i slađeg uz biljne note u naredne dvije. Svaka od njih je popraćena svilenastim dodirom preko jezika i suptilnim notama voća, šipurka, orhideje koje se smjenjuju na nepcu. 
Naredne infuzije donose više sladak utisak uz note orhideje i klinčića koje se ističu u odnosu na ostale. Ovaj čaj je jedan od najisplativijih kada je riječ o broju infuziranja, ukoliko volite blag čaj Silver Needle možete zaliti barem šest puta.



Nema komentara:

Objavi komentar