20. 11. 2012.

Silver Needle (Franz & Sophie)

Dok se na zapadu najviše konzumira crni čaj, najveći proizvođači najpopularnijeg pića poslije vode preferiraju zelene (ako izuzmemo Indiju i manje proizvođače u Jugoistočnoj Aziji). U svemu tome se konzumiraju i određene količine oolonga i pu erha koje svakako nisu zanemarive. Na kraju ostaje bijeli čaj, koji uprkos svom ekskluzivitetu i zdravstvenim blagodatima ipak kaska za gore pomenutim. Danas se bijeli čaj na zapadu (a moglo bi se reći i na istoku) promovira kao napitak za ljepotu i izvor antioksidansa. 


Cjelovit, valjkast i prekriveni gustim slojem bijelih dlačica - Silver Needle

Ako bijeli čaj posmatramo kroz procese obrade, vidjećemo da je to proizvod koji je prošao najmanje koraka u proizvodnji. 
Za razliku od oolonga i crnih, koji prolaze kroz proces oksidacije a zatim i oblikovanja i prženja, bijeli čaj prolazi kroz prvu fazu koja je nezaobilazna za sve čajeve: tretiranje listova vodenom parom kako bi se "ubili" enzimi zaslužni za truljenje lista. Nakon toga listovi se prostru na hasure i suše na suncu ili osuše na brzinu u pećima na temperaturi do 200 C.



Danas recenziram najcjenjeniji bijeli čaj: Silver Needle (Srebrna Igla), ili kako ga Kinezi zovu: Bai Hao Yin Zhen (白毫银针). Srebrna Igla je porijeklom iz provincije Fujian koja se nalazi "preko puta" Tajvana u jugoistočnom dijelu Kine. Ovaj čaj je relativno nov izum, star ne više od 200 godina a potječe iz okruga Fuding i Zhenghe, a danas se uzgaja i u ostalim kineskim provincijama pa i Indoneziji, Indiji, Sri Lanci, itd.


Čaj sam uzeo u Sarajevu u čajdžinici Franz & Sophie po cijeni (ako se ne varam) od 25 KM / 50 gr. Naravno, nisam uzeo 50 grama već skroman uzorak od 6. List je cjelovit i sitan, što je jedan od pokazatelja da je ovaj Silver Needle vjerovatno 'originalan', tj. iz okruga Fuding ili Zhenghe.
 Čaj po metodi Srebrne Igle se uzgaja kao što rekoh i u drugim kineskim provincijama ali i sa raznim kultivarima koji doprinose krupnije pupoljke, samim tim i veći prihod, odnosno nižu cijenu na tržištu. Ovaj čaj se nerijetko aromatizira jasminom te je u nekim slučajevima i više dostupan kao takav. 
O gradiranju lista bi mi trebao barem jedan paragraf, tako da to možete očekivati nekom drugom prilikom.

Nakon infuziranja list ne dobija puno na volumenu kao što je to inače slučaj sa drugim čajevima

DEKLARACIJA: "Tajna bijelog čaja Silver Needle je u odabiru, obradi i ručnom branju pupoljaka lista čaja. Za 1 kg ovog čaja potrebno je 30 000 pupoljaka. Srebrne i svilenaste dlačice koje pokrivaju pupoljke listova daju ovom čaju ime "srebrna igla". Pripremljeni čaj je kristalno bistar, blag i punog okusa. Karakterišu ga cvijetna nota, a listovi se mogu više puta koristiti. PRIPREMA: 5-6 čajnih kašika na litar vode ohlađene na 70-80 C, infuziranje 3-4 min."

Suhi list 

List ove Srebrne Igle je sitan i cjelovit. Ispod gustih bijelih dlačica naziru se zeleni tonovi lista, dok se na donjem kraju vide završeci lista što jasno ukazuje da je list ručno ubran. Kod hrpice u ovom uzorku primjećujem nešto malo loma i lista koji se tek počinje odvajati, što zapravo i jesu slomljeni fragmenti u ovom slučaju. Aroma je veoma suptilna i najviše podsjeća na šipurak uz jednu suhoću u pozadini. 

Mokri list

Procijeđeni listovi su blago biljno-cvijetno mirisni, opet neizostavan je element šipurka. Bijele dlačice koje su prekrivale suh list su dijelom saprane vodom te se sada jasno nazire maslinasto-zelen ton lista koji je blago nabubrio.

Infuzija

Čaj pripremljen prema uputama je bistre bež boje a kada se prozirna šolja sa čajem usmjeri ka suncu vidljive su jako sitne dlačice kako plivaju unutra. Degustiranje ovog čaja preporučujem mirnom i nezasićenom nepcu kako bi izvukli maksimum užitka koji najbolje mogu sročiti kao blag okus uz svilenkast dodir na jeziku uz dio arome koja podsjeća na Pai Mu Tan (jedan drugi bijeli čaj) uz slatkast završetak koji ponajbolje mogu asocirati sa onim od šipurka. 

Na dnu vrha vidljivi su tamni prstenovi - dokaz ručnog branja uslijed pucanja zglavaka
Naredni gutljaji i infuzije donose određene voćne elemente breskve uz izvjesnu sočnost, a nedugo nakon toga se osjeti i suhoća u grlu kao i blago stezanje. 

Zaključak

Riječ je o veoma kvalitetnom, suptilnom ali ukusnom čaju koji vrijedi barem probati. Cijena jeste jedan minus, ali treba uzeti u obzir da je riječ o organski uzgojenom čaju uz Fair Trade certifikat, te da je od 3 grama moguće dobiti 1 litar ukusnog čaja.

Konačna ocjena - 89/100

Ostatak slika sa degustacije:

                     

                     

                     





                    







Nema komentara:

Objavi komentar