08. 11. 2012.

Houjicha (Hamasa-En)




Prije nekih mjesec dana, možda malo više, dobio sam pregršt izdašnih uzoraka od japanske online trgovnie čaja Hamasa-En. Iako stranica ima odjeljak na engleskom jeziku, za navigaciju po samoj trgovini (koja je na japanskom) trebaće vam ugrađen prevoditelj na vašem web browseru. U ponudi imaju dosta japanskih ali i kineskih i indijskih čajeva. U pošiljci sam dobio sedam uzoraka te sam bez puno razmišljanja otvorio paketić Houjicha čaja kojeg do sada nisam imao priliku probati.

Suhi list je dosta izlomljen i nije nešto lijep naizgled
Ostalo još 6 gr ovog čaja koji je namijenjen za slanje u slijedećoj razmjeni čajeva. Želite učestvovati u razmjeni? Prijavite se na Facebook grupu za zamjene.




Houjicha je japanski čaj koji se dobija dubokim prženjem listova Bancha ili Sencha zelenog čaja. Ono što je neobično je sam proces prženja, odnosno japanci svoj čaj skoro isključivo termički obrađuju na vodenoj pari dok je proces prženja više zastupljen kod kineskih i indijskih čajeva.

Ovaj čaj Japanci piju poslije obroka kako bi očistili jezik i nepce, nešto kao što rade i Kinezi sa Pu Erh-om. Uostalom, može se piti u bilo koje doba jer sadrži neznatnu količinu kofeina te je zbog smanjenog udjela tanina pogodan i na one koji su osjetljivi na njeg.

Suhi list je krhak i izlomljen te više podsjeća na hrpu suhog lišća nego na neki delikatan i fino oblikovan čaj koji bi svojim izgledom primamio nekoga da ga kuša. U listu ovog Houjicha čaja se nalazi i određen broj debljih drvenastih komadića stabljike, nešto što se javlja u različitim omjerima i što utiče na kategorizaciju na nekom uobičajenom nivou. Kod japanskih čajeva to i nije uvijek pravilo ako uzmemo u obzir Kukicha čaj koji se sastoji od samih grančica uz eventualno nešto lista. 

Aroma koja zrači uz ove hrpe popravlja dojam o istoj, duboka preprženost uz note suhe piljevine na prvi pogled ne zvuči previše impresivno ali svakako razgraničava hrpu suhog lišća od hrpe čaja, odnosno nečeg što bi željeli probati.

Infuzija je bistrog tona konjaka

Uputstva koja Hamasa-En prilaže su neobična za nekog ko je navikao pripremati čaj na zapadnjački način te ovaj put ih se zaista vrijedi pridržavati; probao sam i na svoj način ali sam uvijek dobijao slabije rezultate. 

Dodati 6 gr suhog lista (3-4 čajne kašike) i zaliti sa 260 ml ključale vode. Namakati do dva puta po 30 sekundi.

Infuzija vs mokri list


Prvo namakanje rezultira u bistroj infuziji boje konjaka iz koje se izdiže bogata preprženost. Na dnu šolje se mogu primjetiti komadići lista koji su se nekako provukli kroz sitnu cjediljku. 

Ovaj čaj je lagan u ustima ali to  uzvraća i intenzivnim i bogatim aftertaste-om jasnih nota karamele, blage preprženosti i voćnog utiska na vrhu jezika. Note karamele se jako dugo zadržavaju na nepcu tako da ovaj čaj možete razvačiti i 'ćejfiti'. Nakon par gutljaja se počinje formirati kompletna slika sa utiskom pečenog kestena, nešto što baš ovih dana možete naći na ulici.

Druga infuzija je za nijansu svijetlija od prethodne i pokazuje manje intenzivnu preprženost i notu karamele, te samim tim do izražaja dolaze voćne note a dodatno se javlja blagi ugriz u grlu i slatkoća šećerne repe. 

Cijena poštarine

Mokri list usred bubrenja sakriva drvenaste komadiće stabljike i pokazuje promjenu tona iz tupo smeđih nijansi u tamne nijanse maslinasto zelene. Iz svježe procijeđenih listova izviru arome preprženosti i suhog drveta.

Kada sam kontaktirao prodavača za cijene poštarine dobio sam tabelicu za Bosnu i Hercegovinu, te mislim da nema neke razlike (barem ne značajne) u cijenama i za ostale zemlje Balkana. Doradio sam tabelu i za ostale valute. Cijena poštarine je zadovoljavajuća ako se uzme u obzir da pošiljke stižu relativno brzo (za 7-12 dana). I na kraju, za 100 gr ovog čaja potrebno je izdvojiti 525 japanskih Jena što je po trenutnom kursu 5,16 €.

OCJENA: 90/100

Toliko za ovu recenziju, slijedeći put vas očekuje epizoda serijala "Tea Time". Uživajte.



Nema komentara:

Objavi komentar