26. 11. 2012.

Dnevne degustacije 2 - Green Tea Collection (Twinings)


















Prije otprilike dva mjeseca upoznao sam jednu ljubiteljicu čaja iz Mostara (gdje trenutno i boravim), Amiru, te smo prvom prilikom razmijenili par čajeva. Od nje sam dobio Twiningsove čajeve iz Green Tea kolekcije te sam ih malo po malo degustirao i pio u trenucima kada mi se nije dalo čistiti čajnik. Pogledajte kakav su dojam ostavili.


Jasmine Green Tea

Ovo je prvi zeleni čaj u vrećici od Twiningsa koji pijem. Moram priznati da sam veoma skeptičan kada su u pitanju zeleni čajevi u vrećici; zeleni čaj brže gubi svoju svježinu od crnog a usitnjeni list u vrećici ubrzava taj proces. Nemojte se čuditi ako vam kutija zelenog čaja koja je otvorena već neko vrijeme nema onaj isti okus kao kad je tek kupljena. Rješenje za ovaj problem je da svaka vrećica bude hermetički zapakovana a ne samo omotana papirom.





Nakon uvoda, šaj u šalici se malo ohladio pa možemo pristupiti degustaciji :) Infuzija je zlatno-narandžastog i pomalo mutnog tona. Aroma jasmina koja se izdiže je pritajena ali i posojana. 

Namakanjem od 2 min čaj je srednje umjerenog karaktera, blagih nota jasmina uz izvjesnu preprženost koja se može osjetiti na sredini jezika te jedan ovsježavajući završetak uz kratkotrajni dodir trpkosti te rashlađujući aftertaste u kojem se nazire jasmin. 

Nakon par gutljaja kako se čaj razlije po cijelim ustima dolazi do izvjesne glatkoće na nepcu popraćene blagom zrcnasto-kremastom teksturom na jeziku. Svaki naredni gutljaj nosi obris slatkoće na završetku te dolazi do blagog povećanja trpkosti kako se čaj hladi.

Sve u svemu, fin zeleni čaj u vrećici i pretpostavljam da je baziran na Gunpowder-u (fannings) i eventualno sa malo Chun Mee zelenog čaja, budući da je trpkost veoma blaga a gorčina nepostojana.


Green Tea & Mint


Riječ je o zelenom čaju jasnom notom spearmint mente, laganog okusa uz intenzivan aftertaste koji menta pruža. Spearmint menta je slabo zastupljena na našima prostorima u obliku čaja, ali je susrećemo u kaladontima, žvakama i sl., tako da nam je svima poznata njena aroma. 

Veoma je eterična i naginje više na ledenu svježinu nego biljnu kao što je slučaj sa drugom mentom - pepermint. Kako se čaj hladi dolazi do malo boljeg izražaja zelenog čaja kao i neznatne trpkosti koja leži pri dnu šoljice.



Okuz zelenog čaja, odnosno njegove note se teško naziru ispod intenzivne arome, te u ovom slučaju zeleni čaj djeluje, ako ćemo čisto o okusu i mirisu, kao korigens za punoću. Na koncu, dobar čaj uz intenzivnu aromu spearminta i srednju punoću. Odličan za osvježenje i tople ljetne dane.




Pure Green Tea


Ostale su još tri vrećice iz kolekcije zelenih čajeva od Twiningsa koje su poklon od Amire iz Mostara. "Pure Green Tea" ima bogatiju aromu i okus od prethodnih koje sam probao iz ove kolekcije, te se uz naglašenu punoću, preprženost i travnate note ukazuje da je riječ o prefinjenom blendu zelenih čajeva. 

Twinings je očito imao namjeru da ponudi različite blendove, a ne jedan blend sa različitim aromama. Jako ukusan i prijatan bez gorčine i trpkosti, ali njihov Gunpowder i dalje ostaje moj favorit od njihovih zelenih čajeva.



Earl Gray Green Tea 


Twiningsov Earl Grey je jedan od prvih čajeva u listićima koje sam probao, pa mi je vremenom nekako i 'izlapio' kroz dvije konzerve od 100 gr. Verzija zelenog Earl Grey-a je za mene relativno novo iskustvo, a ovaj konkretno se okusom ponajviše razlikuje od ostalih iz ove kolekcije. Mislim da je za izradu ovog čaja korišten Sencha zeleni čaj, ili barem većina, budući da je okus lagan i dosta svjež uz finu travnatu pozadinu. 

Aroma bergamota meni lično nekako bolje leži u ovoj izvedbi nego u alkalnom tijelu Assama. Ako Twinings ikada pusti u prodaju verziju ovog čaja u listićima sigurno bih je uzeo (da je jednakog ili boljeg kvaliteta, naravno).



Green Tea & Lemon



Ovo je zadnji od pet čajeva iz Twiningsove kolekcije zelenih. Riječ je o zelenom čaju aromatiziranim limunom. Aroma limuna koja izbija iz vrećice se vjerodostojno i u jednakom intenzitetu prenosi u šoljicu, na 

moje ugodno iznenađenje aroma limuna je jako ugodna i prirodna. Kako pijem zelene čajeve iz ove kolekcije puno razmišljam o samim blendovima korištenim za ove čajeve. Dok je Earl Gray bio dosta laganiji i svježi (moja pretpostavka je da je korišten blend sa Senchom u najvećem udjelu), a Pure Green puniji i robusniji (možda Chun Mee?).

 Ovaj je nekako između, tj. mogu da osjetim onu svježinu koju sencha ima kao i blagu trpkost i gorčinu Chun Mee-a. Sve u svemu, ugodno i vrijedno iskustvo.

Nema komentara:

Objavi komentar