16. 11. 2012.

DMS Black Pearls (Siam Tee)


Na samom sjeveru Tajlanda u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća područje poznatije kao Doi Mae Salong je važilo za jednog od najvećeg proizvođača opijuma. Kinesko stanovništvo koje je naselilo tu regiju u 50-im godinama se sredinom 90-ih okrenulo ka proizvodnji čaja. Sadnice su uvezene iz Kine i Tajvana u namjeri da se uzgajaju oolong čajevi budući da je sastav tla pogodan za kvalitetan čaj ove vrste.


Eksperimentisanjem u procesu obrade listova se ponekad dobije iznenađujuće dobar rezultat, takav je slučaj i sa ovim čajem koji zadržava mnoga svojstva oolong-a a ipak je tehnički crni čaj (prelazi 90% oksidacije). Svake godine proizvođači 'izume' po nekoliko novih čajeva, neki od njih uspješno kotiraju sa čajevima koji su nastali prije više stotina godina (Jin Jun Mei. 2005. god.) a neki ostanu unutar uskog kruga poštovaoca čaja do te mjere da riječ o njima ni ne dođe do nekoga ko bi mogao da informira širi krug poznavalaca čaja.

Jedan od takvih čajeva je i DMS (Doi Mae Salong) Black Pearls, prvi put uspješno dobiven 2011. godine i dostupan trenutno iz samo jednog izvora.




Infuzija tipičnog tona visoko fermentiranih oolong-a i crnog čaja

List ovog čaja je čvrsto urolan poput tradicionalnih oolong-a kao što su Tie Guan Yin, Dong Ding, Jin Xuan i  njima slični. Svojim tonom podsjeća na dodatno upržen Tie Guan Yin namijenjen za višegodišnje dozrijevanje. Tupo-crni 'biseri' odišu svježim notama kakaa uz primjesu orhideje (Tipično za oolong čajeve ovog oblika) i blage note melase.

Prema uputama prodavca suhi list se zaljeva sa vodom 90-100 C i procjeđuje nakon 3 minute, a iz svog iskustva znam da se ovaj čaj može s dobrim rezultatima zaliti i dva puta (3 i 5 min), pri tome koristeći 3-5 gr na 250 ml vode. Procijeđeni list je cjelovit, cvijetno mirisan uz blage primjese nota melase, zemlje te izvjesne suhoće. List je krupan, pomalo žilav, kožnate teksture uz dominantan crni ton i malo primjese tamnijih tonova zelene. Zanimljivo je da nema puno stabljika u ovom čaju, što je rijetkost za oolonge proizvedene na ovaj način koji na stabljici imaju i do četiri lista.
Izgledom podsjeća na duboko prženi oolong

Infuzija je bistra i svijetlo-smeđeg tona, dosta bliska visoko oksidiranim oolongu kao što je tajvanski Oriental Beauty, i zrači intenzivnim notama sirovog kakaa. Degustacijom se otkriva njegova srednja punoća, opet bliža oolongu nego crnom čaju, praćena svježinom cijelim putem te cvijetnim završetkom. Nakon gutanja na nepcu se dugo zadržava aroma kakaa. Nakon par gutljaja primjećuje se sasvim mala trpkost koja u svakom slučaju ne narušava balans. Note melase i meda se mogu zamijetiti ako se obrati pažnja na čula.

List kožnate teksture je prilično cjelovit

Drugo infuziranje listova rezultira u blažem ali i slađem iskustvu koje ovaj čaj može da ponudi.

Ovaj čaj, iako novitet, je povoljan i dostupan, te ga možete naručiti ovdje, a poštarina za do 300 gr čaja kod Siam Tee iznosi 3,50 € (preko 300 gr - 7€). Vrijedi još istaći da se čaj isporučuje iz Njemačke te da je u mom slučaju stigao na adresu nakon samo 6 dana.

Konačna ocjena - 86/100

2 komentara:

  1. It looks very interesting!
    Please disable "Please prove you're not a robot." Otherwise long to send a message!

    OdgovoriIzbriši