24. 10. 2012.

Liu An "crni" čaj - berba 2000. (ESGREEN)


Liu An se uslovno zove crnim čajem iz razloga što je ovaj termin na kineskom doslovno 'crni' (黑 - Hei) i stoji za postfermentirane čajeve, kategoriju u kojoj je i pu erh. Kineski termin za crni čaj, tj onaj čaj kojeg mi smatramo crnim je zapravo 'crveni' (紅 - Hong). Ovi termini se nerijetko miješaju u zapadnjačkoj upotrebi i 'Hei' čaj se svrstava u kategoriju 'Hong'.

Liu An je, dakle, postfermentirani čaj prirodnim putem (bez procesa kompostiranja kao što to može biti slučaj sa pu erhom) sačinjen od starijih listova uz primjetnu količinu drvenaste stabljike. Koliko god neprivlačno ili oskudno ovaj čaj izgledao, riječ je o nesvakidašnjem iskustvu koje bi vas moglo pozitivno iznenaditi.


Materijal korišten za ovaj čaj je obično od starijih grmova i stabala, često zapuštenih i neodržavanih što daje indikaciju da je ova vrsta čaja čista od pesticida i vještačkih gnojiva, što donekle i sama cijena svjedoči jer su uložena minimalna sredstva, tj samo branje i obrada.


Liu An je porijeklom iz kineske Anhui provincije poznatoj po Keemun crnom čaju te je u ovom slučaju riječ o listu koji je 'odležao' 12 godina uslijed čega je došlo do željene promjene u okusu. Postfermentirani čajevi godinama postepeno gube oštrinu u svakom pogledu i dobijaju na glatkoći što ih čini ugodnim za ispijanje te istovremeno može povećati novčanu vrijednost istog.

Kako je čaj dozrijevan u listove i "pletaru" od bambusa po želji se može dodati i nešto bambusovog lista za jednu dozu svježine. Iako ga nisam do sada probao, iskustva drugih kažu da je riječ o slatkastoj infuziji sa dozom svježine, tako da sam u ovom degustiranju odlučio da uz cijeli uzorak od 8,8 gr lista iskoristim i list bambusa koji je došao uz njeg.

Suhi list izgleda dosta skromno i neprivlačno, na prvi pogled bi se reklo da je riječ o hrpi lišća koju su suhi vremenski uvjeti spasili potpunog raspadanja. Velika količina drvenastih stabljika ulijeva još jednu dozu skepse da je riječ o čaju u kom se može uživati, ali svejedno sam sa entuzijazmom cijelu hrpu zalio u gaiwanu od 120 ml. 

Listovi koji su isprani dva puta u trajanju 5-10 sekundi su odisali zemljanim notama i utisku vlažnog i trulog drveta. Dalje od toga je teško bilo razaznati, kako aromu tako i listove koji su neravnomjerno lomljeni; nazirali su se ravni komadi cijelog i nesavijenog lista kao i zgužvani komadi koji su se tek počeli otvarati.
Namakanja sam počeo sa 15 sekundi i ključalom vodom.

Uz ukupno devet namakanja vodio sam bilješke u nastojanju da razlučim varijacije i promjene između istih. Prve tri infuzije su bile dubokog narandžasto-smeđeg tona, da bi se u narednim pokazao blag pad u intenzitetu gdje narandžast ton dolazi do izražaja. Prva šoljica od 60 ml (ostalih 60 ml u gaiwanu zauzimaju listovi koji su već upili vodu i dobili na volumenu) je punog okusa uz zemljan karakter, kao kod 3-4. infuziranja crnog pu erh-a. Aftertaste je nešto zanimljiviji: citrusan uz note mente, obrađene kože i vlažnog drveta.

Druga šoljica/infuzija daje bolje balansiran utisak uz istu gustoću kao prethodna sa naglaskom na aromatičnost tijekom cijelog ispijanja koja je zastupljena u aftertasteu kod prve. Naredne dvije infuzije su jednake punoće uz postepen porast citrusnih nota. Nakon toga dolazi do blagog pada punoće kao i citrusnih nota i pojave veoma blage kiselosti koja donekle daje voćni utisak. Zadnje šoljice formiraju jednu sliku grejpa uz određen ugriz i pulsiranje na nepcu kao kada gulite grejp blizu lica.



Ovaj čaj me nije razočarao i bio je korak od toga da me oduševi. Za moj lični ukus fali mu samo malo oštrine koja je dijelom zastupljena u prvoj infuziji, ali izostaje u svim ostalim. U konačnici, riječ je o veoma jeftinom čaju ($19 / 450 gr), te ako ste ljubitelj blagog okusa i citrusnih nota, toplo vam ga preporučujem, možete ga naručiti OVDJE.

Konačna ocjena - 84/100


Ostale recenzije ESGREEN čajeva:

Zeleni:
Bi Tan Piao Xue - Snowflake over Jade Pond Jasmine Flower Tea - Nonpareil, Xiang Luo - Scented Bi Luo Chun - Pure Jade Snail,

Crni:
Dian Hong Broken,

Pu Erh:
2002 Ripe-Loose-leaf Pu-erh Tea-Court-PL02, 1997 Raw-Loose-leaf Pu-erh Tea-Yunnan Broad-leaf Variety-PL97





Nema komentara:

Objavi komentar