14. 10. 2012.

Afrička ljepotica & Životna strast (Franz & Sophie)



Nekada ljetos uzeo sam u Franz & Sophie 10-ak uzoraka po 15 grama kako bi degustirao dio ponude koja se već širi. Shvatio sam da neke neću stići probati ako nastavim sa 4-5 vrećica po 50 grama svakog, svakog drugog mjeseca. Jedan prijatelj iz Sarajeva koji preferira biljne mješavine mi je preporučio par, mada sam ja više okrenut prema 'izvornim' čajevima, te sam ga i poslušao. Nadam se da ćete biti zadovoljni ovom recenzijom a i Mirza kada je vidi :)

Afrička ljepotica

Afrička ljepotica je blend nije baziran dominantno ni na kojem sastojku i riječ je o jednoj kombinaciji koja zrači elementima chai masale, indijske mješavine začina koji se miješaju sa crnim čajem, te osvježavajućih elemenata lemongrasa i anisa. Cijena za 50 gr ovog čaja se kreće 5-6 KM, ne mogu zasigurno reći jer sam negdje zagubio račun. Slijedeći put kada budem navraćao u Franz & Sophie pogledaću pa ću naknadno dodati u ovaj post.




AFRIČKA LJEPOTICA
okus narandže i jabuke

SASTAV:
lemongras, list kupine, komorač, rooibos, verbena, cvijet kamilice, anis, kora narandže, bušin, komadići jabuke, kora cimeta, komadići đumbira, karanfilčići, kardamon, prirodna aroma


100 C, 6-8 čajnih kašika na 1 litar, namakanje 5-8 min




Probao sam ovaj čaj na više načina, klasično, s ledom, i kao hladni. Klasična i hladna varijanta su se pokazale najboljim a o samom čaju mogu reći da je veoma bogatog okusa, odmah se osjeti aroma kardamona i kore narandže. Završetak je uz jedva primjetan obris gorčine a biljna aroma se zadržava dugo. Naknadno se može izolirati osvježavajuća aroma anisa. Preporučujem da koristite što sitniju mrežicu pri procjeđivanju jer ova mješavina u sebi ima i rooibos koji je jako sitan. 

Konačna ocjena - 91/100

Životna strast

Životna strast je na oko veoma lijepa mješavina, ponajviše zbog latica hibiskusa koje ne dominiraju. Iako se to na prvi pogled ne može primjetiti, dominantan element u ovoj biljnoj mješavini je korijen slatkog drveta (sladić) koji daje intenzivnu dozu slatkoće. Ostali sastojci ravnomjerno doprinose ugođaju, čak ni hibiskus nije prenaglašen kao što to često biva u slučajevima gdje se pojavljuje.

ŽIVOTNA STRAST

SASTAV:
hibiskus, korijen slatkog drveta, paprena metvica, list kupine, komadići đumbira, kardamon, karanfilčići, latice nevena


100 C, 5-7 čajnih kašika na 1 litar, namakanje 8-10 min

I ovaj sam čaj pripremao na više načina, i najprijatnijim se čini klasična metoda. Hladni način pripreme daje veoma intenzivnu slatkoću sladića koja je malo i nametljiva, a ledena varijanta ne dopušta ostalim sastojcima da se istaknu. Hibiskus je ovdje neka vrsta korigensa i doprinosi tako što je pripremljen čaj pomalo mutne boje soka od borovnice, malina, kupina, hibiskusa, čega već... Primicanjem šoljici osjeti se blaga aroma mente a inicijalno je blago kiseo da bi u sekundi slatkoća preuzela glavnu riječ te se 'zasjela' u grlu dok se kiselost hibiskusa osjeti na ivicama jezika. 
Sve u svemu, riječ je o mješavini intenzivne slatkoće i okusa, a ostali sastojci pored mente i hibiskusa teško dolaze do izražaja. Ukoliko volite sladak čaj, probajte ovaj, ne morate ga zaslađivati i samim time možete smanjiti unos kalorija.

Konačna ocjena - 83/100


Jesen je i temperature padaju, pijte čaj kako vas prehlada ne bi stigla :)
Svi komentari, prijedlozi, primjedbe i kritike su dobrodošle.


Nema komentara:

Objavi komentar