07. 08. 2012.

Menta - Spearmint & Zeleni čaj s mentom (Plantago)


Ukoliko ste učlanjeni u Plantagov Klub ljubitelja čaja onda je sigurno i na vaša vrata stigao uzorak mente spearmint ovih dana. Čini se kako Plantago pokušava da unese osvježenje na police marketa u BiH, te će mi biti i više nego drago da degustiram uzorke tim povodom.

Mogli ste primjetiti da od ove godine na policama možete naći i Plantagov Zeleni čaj s mentom, također jedno osvježenje u moru manje-više istih čajeva pod etiketama različitih brendova. Koncept ovog čaja je da se dočara svježina mente i punoća okusa zelenog čaja, kombinacija koja je u Maroku prisutna već 300 godina.

Menta  - Spearmint


Odlučio sam da uzorke nove mente izravno usporedim sa Plantagovom klasičnom mentom.
 Ono što se vizuelno može primjetiti je da je spearmint po listu za nijansu-dvije svijetliji i nešto krupniji, te manjka toplote i slatkoće koju vrećica klasične nane ima. Mirisom podsjeća na (old school) Wrigley’s Spearmint žvake  uz jednu travnatu notu koja podsjeća na senchu.



Ako nastavimo porediti spearmint mentu sa klasičnom, onda se može reći da spearmint ima laganiji i svježiji okus sa izraženom aromom i sočnošću te je infuzija nešto svjetlija. Aroma spearminta se duže zadržava na jeziku uz jedan film travnate svježine a na nepcu eteričnost rashlađujućeg karaktera. Poslije nekoliko gutljaja biljna svježina lagano klizi i širi se niz grlo.

Ako se vratimo na klasičnu mentu iz Plantagove ponude ukratko se može reći da je riječ o čaju sa mekanijim ugođajem i biljnim notama uz dozu kiselosti koja se može naslutiti. Samim time, smatram da je riječ o dva čaja koja sa svojim profilima donekle odudaraju jedan od drugog, te dok klasična menta (peppermint?) svojim karakterom pridoliči opuštajućem ambijentu, spearmint je ‘življa’ sorta ove biljke koja uz naglašenu svježinu, travnate note i intenzitet arome drži nepce budnim.

Budući da Plantago uz svoje uzorke šalje i tabelicu po kojoj trebate ocijeniti ukus, boju, izgled i sl., ja ovom prilikom dajem 5-ice na sve stavke

Konačna ocjena - 90/100

Zeleni čaj s mentom


Kao što sam u uvodu spomenuo, u Maroku postoji tradicija ispijanja čaja duga skoro 300 godina. Nizozemski kralj je kao poklon poslao zeleni gunpowder čaj marokanskom kralju, koji uzgred nije bio škrta osoba, te je ovaj novitet učinio dostupnim i običnom pučanstvu.

 Budući da je u Sjevernoj Africi menta od starih vremena uzgajana za upotrebu u kulinarstvu kao i za spravljanje tisana, vremenom su žitelji Maroka počeli miješati istu sa novopridošlim čajem. O samoj tradiciji spravljanja čaja na marokanski način bi se mogla napisati i cijela jedna priča, ali to ću ostaviti za neki drugi put.

Moram biti iskren da sam očekivao loš ishod kada sam vidio uputstva za pripremu: vrećica na šalicu ključale vode, pustiti da se infuzira 5 minuta. Za bilo koji zeleni čaj 5 minuta je previše, o temperaturi da ne pričam. Strahovao sam da će prvi gutljaj ostaviti kiseo izgled lica, ali uprkos tome odlučio sam se na pripremu ledenog čaja (dvije vrećice na jednu šalicu) poštujući priložene upute.

Na moje prijatno iznenađenje ishod je bio iznenađujuće ugodan! Ne baš fantastičan, ali ipak ugodan i solidan. Čaj je lagog okusa i trpkosti uz jednu biljnu notu koja je nadvladava one zelenog čaja. Menta se ponekad čini 'tankom' i neosjetnom u ustime te jedino što je tada eksponira je njena eteričnost uz biljnu pozadinu. U ovakvoj kombinaciji sa zelenim čajem okus i osjećaj u ustima je izraženiji ali nekako mi se čini kao da još samo malo punoće okusa zelenog čaja ovu vrećicu dijeli do epiteta odlične. Budući da sam ovaj čaj pripremio u ledenoj varijanti, mogu reći još to da utaljuje žeđ (za razliku od nekih drugih ledenih čajeva) te ga možete upotpuniti sa par kapi limuna iako je izvrstan i bez njeg.




Prema Plantagovoj skali ocjenjivanja ovom čaju dajem 4 za okus, a za ostale stavke – petice.

Konačna ocjena - 82/100

Nema komentara:

Objavi komentar