25. 03. 2012.

Thiashola FOP Nilgiri & Zarzamora, Franz & Sophie


Prva recenzija nakon obilježavanje prve godišnjice. Uživajte.

Za ovu recenziju sam odabrao dva crna čaja koja sa na čekanju već duže vrijeme; riječ je o Thiashola FOP Nilgiri i Zarzamori od Franz & Sophie.


Thiashola FOP Nilgiri


Ovaj čaj koji za koji sam prvi put čuo i ujedno degustirao u čajdžinici Franz & Sophie dolazi iz Nilgiris distrikta u saveznoj državi Tamil Nadu na jugu Indije. Riječ je o čaju karakteristika sličnim Cejlonovim crnim čajevima uz zanimljivu citrusnu pozadinu i nešto blaži karakter.


Thiashola Nilgiri je među najjeftinijim (ako ne i najjeftiniji) organskim čajevima koji možete uzeti u pomenutoj čajdžinici po cijeni od 3,90 KM za 50 gr


Suhi list, sasvim neočekivano, odiše citrusnim tonom koji u pozadini nosi i sasvim blage note ruma i burbona. Također je i primjetna bakarno crvena prošaranost lista koji je u rasponu veličine od fannings do dva centimetra.















Infuzija je duboke crveno-smeđe nijanse uz ugodnu aromu tipičnu za indijske crne čajeve uz dašak citrusa koji zahtijeva koncentraciju vaših čula da ga osjetite.



Prvim gutljajem Thiashola ostavlja dojam cejlona ali uz stabilniji karakter i manju dozu trpkosti što ostavlja dojam dobro izbalansiranog čaja.
Imajte na umu da je ovo utisak o infuziji od tri minute. Nakon toga čaj počinje da oslobađa znatne količine gorčine i trpkosti te uz infuziju od četiri minute ostavlja dojam jednog jakog cejlona. To bi ujedno i bila jedina mana ukoliko ne volite jaku i gorku šoljicu crnog čaja. Ukoliko vam se to ipak desi možete se izvući uz malo mlijeka (i šećera). 



U sažetku, mogu reći da se radi o čaju koji vrijedi i više nego što košta, ali pri tome moram još jednom skrenuti pažnju da pripazite na dužinu infuziranja lista jer možete ostati razočarani ukoliko dođe do manjka pažnje. Naravno, ako baš volite jak čaj onda je i ovo dobar izbor.
Definitivno preporučujem!

Konačna ocjena - 92/100



Zarzamora


Drugi čaj koji je čekao svoju recenziju i duže od prethodnog je aromatizirana Zarzamora. Riječ je o jednom zanjimljivom crnom čaju uz savršenu voćnu kombinaciju jagode i borovnice, te jednim elementom koja ga spriječava da bude jedan među mojim omiljenim.

Ovaj čaj sam uzeo prije nekih šest mjeseci po cijeni od 6,20 KM za 50 grama. Riječ je o aromatiziranom blendu koji koristi crni čaj (najvjerovatnije Assam OP) kao podlogu uz dodatke borovnice, komadića jabuke, listova kupine te prirodnih aroma. 

Sam miris koji se izdiže iz suhe mješavine je impresivan i očaravajući te se nekako dočarava doživljaj šetanja po šumi i branja šumskih jagoda u djetinjstvu. Voćni profil kojim odiše duboko smeđa infuzija ovog čaja je neopisiv.

I sve bi bilo savršeno da uz prvi gutljaj ovog čaja ne dobijete jednu dozu gorčine koja na neki način remeti savršen sklad. Čak i sa minimalnom infuzijom od dvije minute gorčina je prisutna uz odsustvo trpkosti, te bi ovaj čaj bez nje bio sigurno među mojih prvih deset. Gorčina nije nešto naročito jaka ali ova vrsta gorčine bez trpkosti je više čudna nego odbojna. Srećom ako ostavite čaj da se ohladi nekih pet minuta, dolazi do određenog pada gorčine.

Naravno, ovo je moje lični ukus, što ne znači da ovaj čaj ne zaslužuje šansu i kod vas. Imajte na umu da možete nakon procjeđivanja probrati borovnice i komadiće jagode te ih pojesti, što obavezno i činim kada pripremim ovaj čaj.

Konačna ocjena - 80/100





3 komentara: