22. 02. 2012.

Svete trave & Turski med, Plantago

Ovaj put recenziram dva čaja iz Plantagovog Exclusive programa, koji na žalost više nije dostupan. Ove vrste čajeva, biljni i voćni, i nisu baš moj prvi izbor, ali s vremena na vrijeme popijem jednu šolju, odnosno češće ih serviram gostima jer bolje je držati se provjerenog, ne bih želio da ih 'prepadnem' nekim svojim čajevima koje češće pijem. Dok su ovi čajevi bili dostupni (ako se ne varam još uvijek ih možete uzeti u "Kući čaja" u Beogradu), cijena im se kretala od 4,50 do 5 KM za 50 gr. NAPOMENA: OVAJ ČAJ NIJE VIŠE U PRODAJI.


Svete trave





 'Svete trave' su zadnji čaj iz Plantagovog Exclusive programa koje sam uzeo. Iako nisam neki ljubitelj biljnih čajeva svakako nisam htio propustiti priliku da probam i ovaj. Listovi su dobro usitnjeni te je vrećica skoro napunjena do vrha. Biljni čajevi su inače i lakši od običnih pa zauzimaju više površina, a zauzvrat su nerijetko jačeg karaktera. Plantago preporučuje da se 3 grama mješavine (3 čajne kašike) prelije sa 200 ml ključale vode i pusti da ostoji 10 minuta. Sam čaj odiše blagom aromom hajdučke trave i kadulje. Sastojci: hajdučka trava, iva, kantarion, kadulja, vrijesak i majčina dušica.




Jedan mali problem sa ovako sitnim čajem je i taj da vam treba jako sitna mrežica za procjeđivanje kako komadići čaja ne bi upali u šolju. U mom slučaju je to u granici tolerancije, te mi ne smeta ako se u gutljaju nađe i komadić lista. Ipak je to zdravo prije svega. U narednim recenzijama ću nešto reći više o konzumaciji samog lista, znam da zvuči malo čudno, ali vjerujem da ćete biti pozitivno iznenađeni.



Kada je riječ o degustaciji ovog čaja, prije svega mogu reći da sam veoma zadovoljan sa aromom. Eterična kadulja, majčina dušica i hajdučka trava - ove nijanse su na neki način komplementarne i nadopunjuju jedna drugu, štaviše, sada sam u iskušenju da ih probam čak i kao začin! Preporučujem vam da pogledate recenziju o tome ako već niste.
Čaj je bistar i boje meda uz malo taloga lista na dnu, kao i površini. Okus je dobro definisan i balansiran te je kao takav zaista potpun - nema potrebe za zaslađivanjem ili dodavanjem limuna. Nakon par gutljaja primjetna je sasvim blaga gorčina koja dolazi od ive i/ili žalfije, te je u prijatnom domenu i ne zadržava se naročito dugo.

Konačna ocjena - 89/100


Turski med



U Exclusive liniji pored Turskog meda plantago je imao i 'Kiba flip' mješavinu u kategoriji voćnih čajeva koji sam propustio da probam, na žalost. Turski med je mješavina bazirana na sušenoj jabuci uz dodatak sjeckanih badema, suhih grožđica, listića bijele čokolade, cijelih oljuštenih pistacija i arome turskog meda. Teško je odoljeti a da ne grickate ovakvu vrstu čaja, kao što ja to upravo činim dok ga posmatram. Nemam neko iskustvo ni naviku u ispijanju voćnih čajeva, ali ovaj rado popijem s vremena na vrijeme te mi je ostalo mješavine tek za dvije šolje.
Prema uputstvu, dvije čajne kašike mješavine (5 gr) se prelije sa 200 ml ključale vode i pusti da ostoji 10 minuta.



Nakon pripreme dobijete blago mutnu infuziju svjetlije žute nijanse. Za ovakvu vrstu čaja preporučujem da ga pripremite u šolji, bez procjeđivanja, jer je prije svega potpuno jestiv, te nije problem ako odstoji i više od preporučenog vremena. Reakcija moje djevojke na ovaj čaj je da "izgleda kao kompot, ali je dobar".

Uz prvi gutljaj primjetan je svilenkast dodir na jeziku, te dok čaj klizi preko jezika do grla taj osjećaj brzo prelazi u vodenast. Čaj je blag uz dodir kiselosti i slatkoće. U slučaju ovog čaja kašičica meda bi upotpunila užitak i uskladila okus i arome, i prekrila vodenast ukus koji ostavlja mlak dojam. Nakon par gutljaja nazire se aroma maslaca i bijele čokolade, zaista lijepo iskustvo, poput ukusnog kolača. Dok pijete ovakav čaj u isto vrijeme možete jesti i komadiće. Kod Turskog meda se tu i tamo naiđe na ljuspicu od jabuke ali to i nije neka zamjerka. Komadići jabuke zadržavaju dosta okusa te su kiseli, dok to recimo i nije slučaj kod grožđica.



Već neko vrijeme su ova dva čaja bila na listi za recenziranje. Prava je šteta što ih nisam recenzirao ranije, dok su još uvijek bili dostupni u prodaji, vjerujem da bi se većini svidjeli. Ali naše potrošačke navike su takve kakve jesu, čaj pijemo rijetko, obično kad se razbolimo, pa je ulazak na šire tržište sa ovakvim proizvodima rizičan, odnosno proizvođači se drže provjerenog - kamilice, mente i njima sličnim. Prava šteta.

Konačna ocjena - 84/100

Ostale recenzije Plantago čajeva:

Earl Gray
Planinski čaj
Kekecha
9 trava
Ledeno doba
Čaj za ljubavnike



Nema komentara:

Objavi komentar