11. 02. 2012.

Phoenix Dan Cong (Honey Orchid), eBay - Shanghai Story

Vašim glasovima ste odlučili da želite vidjeti recenziju Dan Cong oolonga. Riječ je o jednom oolongu iz provincije Guangdong koji je poznat po tome što može imitira razne okuse i arome, odnosno riječ je o različitim gupacijama grmova, a u ovom slučaju riječ je o Mi Lan Xiang (米蘭香 "Honey Orchid Fragrance") grmu. Listovi izgledom više podsjećaju na crni čaj nego oolong.

slika

Dan Cong je popularan u Kini, odnosno prati ga 'loša' reputacija jer ga nije moguće pripremiti tradicionalnom zapadnjačkom metodom, stoga ne uživa neku naročitu popularnost na zapadu. Ovaj oolong se priprema Gongfu metodom, ili prostije rečeno: više čaja, manje vode, kraće vrijeme namakanja i više zaljevanja. Prilikom namakanja samo par sekundi vas dijeli između ukusnog čaja i gorkog napitka.




Famous Bushes



Yu Lan Xiang (玉蘭香 "Magnolia Flower Fragrance")
Xing Ren Xiang (杏仁香 "Almond Fragrance")
Zhi Lan Xiang (芝蘭香 "Orchid Fragrance")
Po Tou Xiang (Ginger Flower Fragrance)
Huang Zhi Xiang (黄枝香 "Orange Blossom Fragrance")
You Hua Xiang (柚花香 "Pomelo/Grapefruit Flower Fragrance")
Mi Lan Xiang (米蘭香 "Honey Orchid Fragrance")
Rou Gui Xiang (肉桂香 "Cinnamon Fragrance")
Gui Hua Xiang (桂花香 "Osmanthus Fragrance")

Čaj sam uzeo poodavno na eBay-u od prodavačice rebeca_li koja više, nažalost, ne šalje poštom u BiH. Nadam se da je to samo privremeno za sada, iako nisam dobio više informacija. Cijena ovog čaja kod ovog trgovca je $20/100 gr.

NAPOMENA: Prodavač trenutno šalje u BiH ali povremeno dolazi do izuzetka tokom perioda spore isporuke.

slika

Listovi su neformalno savijeni po dužini, te tonom više podsjećaju na crni čaj nego oolong.

Dan Cong se može zaljevati više puta, te ću na 125 ml vode koristiti 4 gr čaja, odnosno 3 čajne kašike.

slika

Prema uputama, u čajnik (ili Gaiwan) se prvo uspe pola vode na 95C, te se onda doda čaj i dolije voda na 90C. 

slika

Nakon pet sekundi čaj se procijedi, odnosno prospe, jer smo ovim zapravo na neki način oprali čaj od nečistoće. To je neizbježan korak kod oksidiranih čajeva u Gongfu načinu prirpreme (ceremoniji).

slika

Listovi se ponovo zaljevaju vodom na 90 C i nakon 5-10 sekundi procjeđuju. Budući da sam koristio manje lista (4-8 gr / 125-150 ml) namakanje je bilo duže - 10 sekundi.

Prva infuzija je blijedog smeđeg tona uz subtilnu aromu koja podsjeća na duhan. Pri dodiru sa jezikom je u jednoj cjelini aromatičan i slatkast, uz dašak gorčine koja prija. Nakon gutanja dolazi do suhog osjećaja u grlu te se kroz usta širi cvijetna aroma (pretpostavljam da je riječ o nekoj orhideji iz opisa). Suhoća se širi prema jeziku a aroma orhideje evolvira u aromu duhana. 



Druga infuzija u trajanju od 20 sekundi je izraženijeg okusa od prve ali i dalje blagog karaktera. Okus nije toliko slatkast koliko robustan, te se zadržava na jeziku. Odmah nakon gutanja suh osjećaj obuzima jezik a u grlu dolazi do 'zrncaste' suhoće. Aroma duhana se širi ustima dok se na jeziku javlja svilenkasti osjećaj popraćen blagim žmarcima. Moguće je da sam predugo namakao listove ovaj put. 


Treća infuzija od 30 sekundi je ponovila drugu ali i dodala jednu ugodnu notu slatkoće u ustima koja se dugo zadržava.

Četvrta infuzija je identina trećoj, a nakon pete se već osjeća slabljenje okusa, da bi u sedmoj okus tople vode nadvladao okus čaja iako se dobar dio arome zadržao.
Treba naglasiti da su listovi kroz namakanja postepeno mijenjali boju da bi naposlijetku poprimili maslinasto zelen ton, iako se to na slikama baš i ne primjeti.



Infuzije:
1. 10 sekundi
2. 20 sekundi
3. 30 sekundi
4. 40 sekundi
5. 1 minuta
6. 2 minute
7. 4 minute



Kroz ovu "ceremoniju" koja je trajala oko sat i pol sam popio skoro litar čaja. Slike nisu nešto naročito jer sam morao slikati na brzinu uslijed kratkog trajanaj namakanja.

slika

Sažetak: Odličan oolong koji traži određenu dozu pažnje i prakse kako bi pokazao sve svoje cijenjene karakteristike. Nadam se da ću imati priliku probati i ostale grmove, jer sudeći prema iskustvima drugih svaki grm nudi jedinstveno iskustvo. 

Konačna ocjena - 90/100

slika

2 komentara:

  1. Excellent photo. I also like Dancong. Tea has a unique taste.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thanks! Dan Cong is one of those tea that give me strong 'tea high' or 'tea drunk' feeling, I like to sip some now and then.

      Izbriši