11. 02. 2012.

Green Tea with Lemon & Ginger, Vitalia

Donosim vam recenziju čajne mješavine "Green Tea with Lemon & Ginger" od Vitalie iz Makedonije. Budući da nisam nešto uživao u ovom čaju (što ne znači da nećete ni vi), ipak smatram da je vrijeme da napišem recenziju o istom.

Ovaj čaj sam kupio u DM-u za vrijeme zime prošle godine. Od tada sam popio svega par šolja. Riječ je o pakovanju od 100 gr. sa pristupačnom cijenom od 5,10 KM.



slika



"Sastav: Zeleni čaj - Senča 80%, listovi limuna 17%, koren đumbira 3%"


slika


Vidljivo je da je čaj nešto krupniji, krupnih listova zelenog čaja, krupnih komada limunove trave (lemongrass), iako je proizvođač na etiketu stavio da se radi o listovima limuna. Naposlijetku, na vrhu hrpice je primjetan komad sušenog đumbira.


slika


Budući da je uputstvo za pripremu malo smućkano, citiraću jasnije uputstvo na engleskom.

"Preparation: pour 250 ml hot water (80C) over 1 tea spoon tea and let it draw for 10 minutes. Strain and sweeten according to taste."

Ukratko, zaljevamo 1 čajnu kašiku čaja sa vodom na 80C te cijedimo nakon 10 minuta i zaslađujemo po želi.


slika


Slijediću uputstvo, kao i u svakoj dosadašnjoj recenziji, iako bih ja možda drugačije postupio.


slika


A sada, 10 minuta zurenja u čaj.


slika


Vrijeme je da ga procijedim.


slika


Dok procijeđujem čaj sobom se širi blaga citrusna aroma.


slika


Listovi djeluju za moj ukus možda i malo suviše zreli za senchu. 


slika


Uvijek mi je nekako nezgodno prikazivati istinski ton cijele šolje, zato sam ovaj put pokušao to predstaviti na prozoru obasjanim suncem. Čaj odiše svježim zelenim tonom.


slika


Došli smo do ključnog dijela.


Primicanjem nosa šoljici da se osjetiti citrusna osvježavajuća aroma. Pri prvom gutljaju početni okus senche praćen je okusom i aromom limunove trave koja nadvladava senchu kako se čaj primiče grlu. U grlu se zadržava citrusna aroma, eteričnih karakteristika, malo prenapadna. Svaki naredni gutljaj sve više naglašava okus limunove trave praćen i jačom citrusnom aromom koja ne pruža isti ugodan osvježavajući osjećaj pri prvom gutljaju.



slika


Budući da je proizvođač naglasio da se čaj zasladi po želji, ja ću to i da učinim, u nadi da ću ublažiti jaku citrusnu aromu i pri tome uživati u plemenitim karakteristikama ovog čaja. Dodaću domaći med.


slika


Mislim da će jedna čajna kašika biti dovoljna da pristojno zasladi pola šolje preostalog čaja.


slika


Nakon dodavanja meda aroma je ostala ista, boja se nije znatno promijenila osim usljed stajanja kada čaj i poprima nijanse žute. Pri prvom gutljaju primjećujem da slatkoća nadvladava jačinu limunove trave koja se tek javlja na tren u grlu i nestaje. Primjetno je da je čaj izgubio na svom probitnom ukusu, i na koncu može se utvrditi da je došlo do određenog kompromisa - uklonjena je napadna aroma i okus citrusa, a slatkoća je nadvladala u cjelokupnom okusu i aromi.


Sažetak


Čaj u kojem lično ne uživam, što ne znači da možda nećete ni vi. Jedino što bi ga moglo učiniti pitkijim je kraće namakanje, ne duže od 3 minute, te eventualno veći omjer vode u odnosu na čaj u odnosu na uputstvo proizvođača. To na vama ostaje. Čaj odiše eteričnom citrusnom aromom, te ako uživate u istoj, onda ne sumnjam da ćete uživati i u ovom čaju.

Nema komentara:

Objavi komentar