11. 02. 2012.

China Special Gunpowder, Franz & Sophie

Iako sam recenziju za ovaj čaj trebao postaviti prije par dana, pokvario mi se mobitel na kojem su bile slike, pa sam tek jučer uzeo drugi i danas morao ponovo fotografisati. Predstavljam vam China Special Gunpowder.

Dakle, kineski zeleni čaj "gunpowder" se može smatrati tipičnim predstavnikom zelenog čaja. Prevedeno na naš, riječ je o "barut" čaju, koji izgledom podsjeća na krupni barut. Vrijedi napomenuti da je ovo prvi čaj s kojim su se evropljani upoznali, te da je u Maroku razvijena tradicija ove vrste čaja, koji je dospjeo diplomatskim putevima u tu zemlju prije nekih 300 godina.


"Jedna od najpoznatijih vrsta zelenog čaja u organskoj kvaliteti sa tipičnim izgledom listova koji podsjećaju na zrna sačme. Posjeduje tipičnu svježinu i blagu trpkost."


Čaj je kupljen u Franze & Sophie čajdžinici, po povoljnoj cijeni od 4,45 KM/50gr. Pa da počnemo.


slika




Kada pogledate ovaj čaj izbliza primjetićete da veličina zrnaca i ton variraju. Tamnija zrnca koja su malo bolje urolana i upržena se prodaju kao Gunpowder Temple of Heaven, čaj koji ima nešto više dimljenastu aromu u odnosu na ovaj čaj. Miris ovog čaja je izuzetno svjež i travnat.


slika

"Priprema: 11gr (4-5 čajnih kašika) na 1l proključale i na 80C ohlađene vode (10 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti."

U čajnik od 250 ml stavljamo prema upustvu oko 3 gr čaja.


slika

Čaj zatim zaljevamo vodom na 80C.

slika

Ovdje sam se odlučio da čaj procijedim nakon 1 minute, u namjeri da isti još jednom zalijem. Čaj je se djelomično opustio u vodi.

slika


Vrijedno je zapamtiti:

Na slici se jasno vidi da se čaj nije u potpunosti opustio i odmotao, što znači da ga možemo barem još jednom zaliti. 


slika


Čaj možete sipati odmah.

slika


Čaj odiše jednom bistrom nijansom zeleno-žute, uz okrepljujući okus i notu uprženog čaja te aromom koja asocira na očišćene košpice od bundeve. Trenutno ne isušuje ni jezik ni grlo. Jednostavnog a bogatog ukusa, nakon minut-dva pauze dolazi do blage suhoće u grlu koja ne traje dugo.

slika


Nakon što je čaj ispijen, vrijeme je da se još jednom isti listovi zaliju.


slika


Budući da su listovi već djelimično otvoreni, dovoljno je ne više od 1 minut kako bi se u potpunosti otvorili.

slika

Međutim ja nisam bio oprezan, pa je moj čaj procijeđen tek nakon nešto više od 1,5 min. 

slika

Primjetno je da ovaj put imamo jarko žutu bistru boju čaja.

slika

A vidljivo je i da su se listovi u potpunosti otvorili. Upamtite, ukoliko bacite listove čaja koji se nije u potpunosti otvorio, to vam je kao da ste prosuli šolju čaja.

slika


Druga ruka ima puniji ukus zelenog čaja uz nešto slabiju aromu od prethodne. Slično kupovnom zelenom čaju u vrećici, ali bez prisustva kiselosti/gorčine, te uz bogatiji okus.

slika


Sažetak:

Zeleni čaj za neiskusne u svijetu čaja. Ukoliko znate nekoga ko pije zeleni čaj iz vrećice, servirajte mu ovaj, i pratite reakciju. Definitivno jedan od čajeva koji bi trebali imati na vašoj polici. Također je i dobar kandidat za ledeni čaj, što sam i lično testirao, ali o tome ću pisati možda neki drugi put.


Konačna ocjena - 88/100

Nema komentara:

Objavi komentar