30. 01. 2012.

Cvijet Rajske Jabuke, Franz & Sophie

Ovaj put sam se odlučio za aromatizirani zeleni čaj "Cvijet rajske jabuke" kupljen u "Franz & Sophie". Cijena ovog čaja je 5,95 KM/50 gr. (-10% ako ste student :) ) NAPOMENA: OVAJ ČAJ NIJE VIŠE U PRODAJI

Opis:
"Sastav: kineski zeleni sencha čaj, cvjetovi čaja, prirodna aroma nara i magnolije.
Priprema: 12 gr. (5 čajnih kašika) čaja na 1 litar proključale i na 90C ohlađene vode (3-5 minuta sačekati). Nakon 2-3 minute procijediti."





Izbliza se vidi da je riječ o čaju obrađenom po sencha tehnologiji (čaj je iz Kine, a tehnologija je inače iz Japana) uz dodatke cijelih cvjetova čaja i bijelih latica (magnolija?)




Budući da čaj pripremam samo za sebe, spremiću 250 ml čaja, znači dodajem 3 grama u čajnik.




Nakon što je voda proključala spustio sam u nju digitalni termometar, te sam zalio čaj na tačno 90C :) Slijedim upute.




Uz ovu temperaturu vode mislim da će zeleni čaj otpustiti malo i gorčine, stoga postavljam tajmer na 2 minute.




Nakon dvije minute cijedim čaj u posudu.




Čaj ima svijetliju nijansu zelene uz blagi dodir žute (, te je malo mutan (potrebno je neko vrijeme da se slegne).




Nakon jedne minute sipam prvu šoljicu.




Dok vadim čaj iz čajnika oslobađa se nježna i senzualna aroma magnolije.




Čaj je spreman za degustaciju.




Naizgled, čaj je bistar i zelenkast u nijansu žute, aroma je nježna i senzualna. Pri prvom gutljaju osjeti  se kratkotrajna aroma magnolije i travnat okus, te blago oporast okus koji se "razlijeva" na ivicama jezika, te nakon gutanja se javlja blaga suhoća u grlu ali ne i na jeziku. Oporost se zadržava nešto duže, a jezik ima tendenciju da se prisloni uz nepce dok se usna duplja blago skupi. Pri kratkoj pauzi između gutljaja ponovo do izražaja dolazi senzualna aroma magnolije. Primjećujem da kako se čaj hladi da dolazi do blagog povećanja oporosti, dok je aroma i dalje postojana.
Izgled lišća - nijanse zelene do tamnozelene.

Sažetak:
Nisam siguran da u potpunosti uživam u ovom čaju. Prvo sam pomislio da je temperatura prevelika, zbog oporosti, da bih zatim napravio još jednu šolju ovog čaja, ali ovaj put zalivši ga vodom na 80C. Oporost je bila manja, ali ipak postojana, međutim, aroma je nekako pritajena, tj nije se u potpunosti oslobodila.
Ovaj čaj mi nekako djeluje više prikladan nježnijem polu, zbog svoje senzualne arome. Ukoliko vam se baš ne sviđa oporost i skupljanje usta, popijte mali gutljaj vode - voda tada ima slatkast okus

Nema komentara:

Objavi komentar